Patelnia i herbata, czyli domowa wędzarnia
None
Wędzenie na patelni
Większość z nas nie ma dostępu do prawdziwych wędzarni, ale od czasu do czasu mamy ochotę przygotować jakieś danie właśnie w ten sposób. Jest na to prosty sposób - co ważne, do zastosowania nie tylko w ogródku, ale w każdej, nawet najmniejszej kuchni.
Do domowego wędzenia potrzebne nam będzie tylko kilka przedmiotów i składników. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości wok lub głęboką patelnię ze specjalną, zdejmowaną kratką (najczęściej taka kratka jest dołączona do woka w zestawie). Do tego składniki "dymne": ryż, cukier trzcinowy i dobra herbata liściasta. Jeśli już to wszystko mamy, czas przygotować naszą wędzarnię. Wok lub patelnię wykładamy grubo folią aluminiową (cztery warstwy) i zaginamy jej brzegi na zewnątrz. Wysypujemy pół szklanki ryżu, pół szklanki cukru, pół szklanki herbaty i przykrywamy dokładnie pokrywką. Wok podgrzewamy na dość sporym ogniu, a gdy pojawi się dym, ogień zmniejszamy. Wstawiamy kratkę, a na niej układamy to, co chcemy uwędzić. Oto przepisy na ryby, dania egzotyczne, drób i schab.
POLECAMY:
Ryby
Pstrągi, filety z łososia, dorsza czy innej ryby należy najpierw namoczyć na kilkanaście minut w solance, przygotowanej w proporcji 3 łyżki soli na litr wody. Dodajemy do solanki także przyprawy: liść laurowy, pieprz, zioła. Wszystko zależy od naszej inwencji. Po około 30 minutach rybę wyjmujemy i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie układamy ją na kratce w już dymiącym woku i wędzimy około 40 minut. Ryba w całości jest gotowa, gdy bardzo łatwo możemy oderwać płetwę grzbietową, a filet, gdy patyczek wbity w najgrubszą część jest po wyjęciu suchy.
POLECAMY:
Egzotyka z wędzarni
Można, oczywiście, przygotowywać także dania egzotyczne. Wędzenie w woku jest bowiem bardzo popularne np. na Dalekim Wschodzie. Oto jeden z takich przepisów, łosoś po tajsku. Składniki: cztery niewielkie filety z łososia ze skórą, dwa ząbki czosnku, dwucentymetrowy kawałek imbiru, łyżka cukru, gwiazdka anyżu, łodyżka trawy cytrynowej, sos sojowy, sok z jednej cytryny. Czosnek siekamy drobno, imbir ścieramy na tarce, kroimy dokładnie trawę cytrynową i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy anyż, sos sojowy, sok z cytryny i cukier. Wszystko dobrze mieszamy, a w gotowej marynacie zanurzamy rybę. Zostawiamy ją na godzinę. Następnie wyjmujemy na durszlak, pozwalamy marynacie odcieknąć i wędzimy około 10
minut. Następnie odwracamy rybę i wędzimy kolejne 10 minut. Podajemy z ryżem.
POLECAMY:
Drób
Oprócz ryb bardzo wdzięcznym obiektem do wędzenia jest drób. Oto przepis na wędzonego kurczaka. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i pozbawiamy skóry. Nacieramy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około pół godziny. Rozgrzewamy wok, tradycyjnie wyłożony grubo folią aluminiową z mieszanką wędzarniczą (ryż, herbata i cukier). Kurczaka układamy na kratce lub na koszyczku bambusowym i wędzimy 15 minut z każdej strony. Taki kurczak będzie aromatyczny, ale bardzo blady. Żeby nabrał koloru, możemy go podpiec na patelni po minucie z każdej strony. Podajemy z sałatkami i kaszą lub ryżem.
POLECAMY:
Schab
Do wędzenia nadają się również inne gatunki mięsa. Muszą być jednak one w miarę chude, bo tłuszcz bardzo spowolni nam obróbkę. Idealnie do wędzenia w woku nadaje się schab. Potrzebujemy: pół kilograma schabu, dwie łyżki oleju, sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku. Mięso kroimy w plastry, nacieramy mieszanką soli, pieprzu, czosnku i oleju. Możemy dodać zioła: suszony majeranek, tymianek, bazylię. Mięso marynujemy około godziny. Przygotowujemy woka: do standardowej mieszanki dodajemy dwie jagody jałowca i gałązkę rozmarynu. Wok rozgrzewamy, układamy mięso na kratce i wędzimy po 20 minut z każdej strony. Podajemy z puree z ziemniaków i sałatkami.
Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia
POLECAMY: