Patelnia i herbata, czyli domowa wędzarnia

None

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Wędzenie na patelni

Obraz
© 123RF.COM

Większość z nas nie ma dostępu do prawdziwych wędzarni, ale od czasu do czasu mamy ochotę przygotować jakieś danie właśnie w ten sposób. Jest na to prosty sposób - co ważne, do zastosowania nie tylko w ogródku, ale w każdej, nawet najmniejszej kuchni.

Do domowego wędzenia potrzebne nam będzie tylko kilka przedmiotów i składników. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości wok lub głęboką patelnię ze specjalną, zdejmowaną kratką (najczęściej taka kratka jest dołączona do woka w zestawie). Do tego składniki "dymne": ryż, cukier trzcinowy i dobra herbata liściasta. Jeśli już to wszystko mamy, czas przygotować naszą wędzarnię. Wok lub patelnię wykładamy grubo folią aluminiową (cztery warstwy) i zaginamy jej brzegi na zewnątrz. Wysypujemy pół szklanki ryżu, pół szklanki cukru, pół szklanki herbaty i przykrywamy dokładnie pokrywką. Wok podgrzewamy na dość sporym ogniu, a gdy pojawi się dym, ogień zmniejszamy. Wstawiamy kratkę, a na niej układamy to, co chcemy uwędzić. Oto przepisy na ryby, dania egzotyczne, drób i schab.

POLECAMY:

/ 5Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Pstrągi, filety z łososia, dorsza czy innej ryby należy najpierw namoczyć na kilkanaście minut w solance, przygotowanej w proporcji 3 łyżki soli na litr wody. Dodajemy do solanki także przyprawy: liść laurowy, pieprz, zioła. Wszystko zależy od naszej inwencji. Po około 30 minutach rybę wyjmujemy i bardzo dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie układamy ją na kratce w już dymiącym woku i wędzimy około 40 minut. Ryba w całości jest gotowa, gdy bardzo łatwo możemy oderwać płetwę grzbietową, a filet, gdy patyczek wbity w najgrubszą część jest po wyjęciu suchy.

POLECAMY:

/ 5Egzotyka z wędzarni

Obraz
© 123RF.COM

Można, oczywiście, przygotowywać także dania egzotyczne. Wędzenie w woku jest bowiem bardzo popularne np. na Dalekim Wschodzie. Oto jeden z takich przepisów, łosoś po tajsku. Składniki: cztery niewielkie filety z łososia ze skórą, dwa ząbki czosnku, dwucentymetrowy kawałek imbiru, łyżka cukru, gwiazdka anyżu, łodyżka trawy cytrynowej, sos sojowy, sok z jednej cytryny. Czosnek siekamy drobno, imbir ścieramy na tarce, kroimy dokładnie trawę cytrynową i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy anyż, sos sojowy, sok z cytryny i cukier. Wszystko dobrze mieszamy, a w gotowej marynacie zanurzamy rybę. Zostawiamy ją na godzinę. Następnie wyjmujemy na durszlak, pozwalamy marynacie odcieknąć i wędzimy około 10
minut. Następnie odwracamy rybę i wędzimy kolejne 10 minut. Podajemy z ryżem.

POLECAMY:

/ 5Drób

Obraz
© 123RF.COM

Oprócz ryb bardzo wdzięcznym obiektem do wędzenia jest drób. Oto przepis na wędzonego kurczaka. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i pozbawiamy skóry. Nacieramy solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około pół godziny. Rozgrzewamy wok, tradycyjnie wyłożony grubo folią aluminiową z mieszanką wędzarniczą (ryż, herbata i cukier). Kurczaka układamy na kratce lub na koszyczku bambusowym i wędzimy 15 minut z każdej strony. Taki kurczak będzie aromatyczny, ale bardzo blady. Żeby nabrał koloru, możemy go podpiec na patelni po minucie z każdej strony. Podajemy z sałatkami i kaszą lub ryżem.

POLECAMY:

/ 5Schab

Obraz
© 123RF.COM

Do wędzenia nadają się również inne gatunki mięsa. Muszą być jednak one w miarę chude, bo tłuszcz bardzo spowolni nam obróbkę. Idealnie do wędzenia w woku nadaje się schab. Potrzebujemy: pół kilograma schabu, dwie łyżki oleju, sól, pieprz, posiekany ząbek czosnku. Mięso kroimy w plastry, nacieramy mieszanką soli, pieprzu, czosnku i oleju. Możemy dodać zioła: suszony majeranek, tymianek, bazylię. Mięso marynujemy około godziny. Przygotowujemy woka: do standardowej mieszanki dodajemy dwie jagody jałowca i gałązkę rozmarynu. Wok rozgrzewamy, układamy mięso na kratce i wędzimy po 20 minut z każdej strony. Podajemy z puree z ziemniaków i sałatkami.

Agata Dudkiewicz/WP Kuchnia

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce