Patelnia i herbata, czyli domowa wędzarnia
Wędzenie na patelni
None
Większość z nas nie ma dostępu do prawdziwych wędzarni, ale od czasu do czasu mamy ochotę przygotować jakieś danie właśnie w ten sposób. Jest na to prosty sposób - co ważne, do zastosowania nie tylko w ogródku, ale w każdej, nawet najmniejszej kuchni.
Do domowego wędzenia potrzebne nam będzie tylko kilka przedmiotów i składników. Przede wszystkim powinniśmy zaopatrzyć się w dobrej jakości wok lub głęboką patelnię ze specjalną, zdejmowaną kratką (najczęściej taka kratka jest dołączona do woka w zestawie). Do tego składniki "dymne": ryż, cukier trzcinowy i dobra herbata liściasta. Jeśli już to wszystko mamy, czas przygotować naszą wędzarnię. Wok lub patelnię wykładamy grubo folią aluminiową (cztery warstwy) i zaginamy jej brzegi na zewnątrz. Wysypujemy pół szklanki ryżu, pół szklanki cukru, pół szklanki herbaty i przykrywamy dokładnie pokrywką. Wok podgrzewamy na dość sporym ogniu, a gdy pojawi się dym, ogień zmniejszamy. Wstawiamy kratkę, a na niej układamy to, co chcemy uwędzić. Oto przepisy na ryby, dania egzotyczne, drób i schab.
POLECAMY: