Pary w kuchni, czyli połączenia, które poprawiają nie tylko smak

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 7Oliwa z oliwek i pomidory

Obraz
© iStock.com

Niektóre składniki najlepiej smakują w towarzystwie. Bogactwo smaku sera podkreślą np. oliwki lub winogrona. Z kolei awokado, by ujawnić ukryty w nim aromatyczny potencjał, potrzebuje wsparcia cytryny. Takich przykładów jest wiele. Są jednak i takie pary, które nie tylko świetnie razem smakują, ale "w komplecie" mają też znacznie więcej właściwości prozdrowotnych, niż gdybyśmy je jedli osobno.

W literaturze kulinarnej powstało nawet stwierdzenie "synergia żywności". Pojęcie to odnosi się do sytuacji, gdy łączenie dwóch składników zapewnia więcej wartości odżywczych organizmowi. Poznajmy kilka takich wyjątkowo zdrowych par. Oliwa z oliwek i pomidory serwowane razem smakują wyśmienicie. Tłuszcz roślinny powoduje także lepsze wchłanianie składników odżywczych z warzyw bogatych w karoten, czyli między innymi pomidorów. Warzywa z karotenem mają właściwości przeciwutleniające, wzmacniają organizm i chronią przed chorobami. Połączenie pomidorów z oliwą pozwala na zwiększenie poziomu antyoksydantów w naszym ciele.

/ 7Banany i jogurt

Obraz
© Shutterstock.com

Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, stanowi bogate źródło wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości, zębów i mięśni. Badania wykazały, że łączenie pokarmów bogatych w wapń z pokarmami bogatymi w substancję o nazwie inulina może ułatwić wchłanianie wapnia. Inulina znajduje się w nielicznych produktach. Jej najlepszym źródłem są banany. I właśnie te owoce stanowią idealną parę dla jogurtu.

/ 7Czekolada i jabłka

Obraz
© Shutterstock.com

Połączenie czekolady i jabłek to doskonały sposób, by poprawić działanie układu sercowo-naczyniowego. Skórka z jabłek zawiera kwercetynę, który działa jako środek przeciwzapalny. Z kolei znajdujące się w czekoladzie kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają w oczyszczaniu żył i tętnic. Połączenie tych dwóch składników powinno na stałe wejść do menu osób ze skłonnościami do zakrzepów.

/ 7Czarna fasola i papryka

Obraz
© Shutterstock.com

Czarna fasola jest doskonałym źródłem żelaza, ale żelazo w warzywach nie jest tak łatwo przyswajalne przez organizm jak żelazo z mięsa i ryb. Aby ułatwić jego wchłanianie, najlepiej łączyć zawierające ten pierwiastek warzywo z innym, bogatym w witaminę C. I tu przychodzi na pomoc papryka, która jest bardzo bogatym źródłem tej witaminy. Do potraw z czarnej fasoli warto więc dodawać ten produkt.

/ 7Kurkuma i czarny pieprz

Obraz
© Shutterstock.com

Kurkumina to aktywny składnik kurkumy. Naukowcy wykazali, że substancja ta ma silne właściwości przeciwzapalne. Niestety słabo się wchłania. Chyba że spożywana jest w parze z inną substancją: piperyną. Piperyna z kolei występuje głównie w czarnym pieprzu. Dlatego przygotowując mieszanki przypraw zawierające kurkumę, nie możemy zapomnieć o dodaniu pieprzu.

/ 7Łosoś i śmietana

Obraz
© 123RF.COM

Łosoś (najlepiej dziki) jest jednym z niewielu produktów, zawierających naprawdę dużą dawkę naturalnej witaminy D. Obecność tej witaminy jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia, którego jest mnóstwo w dobrej, tłustej śmietanie. Połączenie łososia i śmietany jest więc nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Oczywiście spożywając ten duet należy zachować umiar - nadmiar, może okazać się kaloryczną bombą.

/ 7Zielona herbata i sok z cytryny

Obraz
© Shutterstock.com

Zielona herbata jest pełna antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Amerykańscy naukowcy odkryli, że połączenie zielonej herbaty z sokiem z cytryny zwiększa ilość przeciwulteniaczy wchłanianych do organizmu. My w Polsce wiemy o tym chyba od dawna, prawda? W końcu jesteśmy jednym z nielicznych narodów pijących herbatę z cytryną... Pamiętajmy jednak, że chodzi o herbatę zieloną!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja