Pary w kuchni, czyli połączenia, które poprawiają nie tylko smak
Oliwa z oliwek i pomidory
Niektóre składniki najlepiej smakują w towarzystwie. Bogactwo smaku sera podkreślą np. oliwki lub winogrona. Z kolei awokado, by ujawnić ukryty w nim aromatyczny potencjał, potrzebuje wsparcia cytryny. Takich przykładów jest wiele. Są jednak i takie pary, które nie tylko świetnie razem smakują, ale "w komplecie" mają też znacznie więcej właściwości prozdrowotnych, niż gdybyśmy je jedli osobno.
W literaturze kulinarnej powstało nawet stwierdzenie "synergia żywności". Pojęcie to odnosi się do sytuacji, gdy łączenie dwóch składników zapewnia więcej wartości odżywczych organizmowi. Poznajmy kilka takich wyjątkowo zdrowych par. Oliwa z oliwek i pomidory serwowane razem smakują wyśmienicie. Tłuszcz roślinny powoduje także lepsze wchłanianie składników odżywczych z warzyw bogatych w karoten, czyli między innymi pomidorów. Warzywa z karotenem mają właściwości przeciwutleniające, wzmacniają organizm i chronią przed chorobami. Połączenie pomidorów z oliwą pozwala na zwiększenie poziomu antyoksydantów w naszym ciele.
Banany i jogurt
Jogurt, podobnie jak inne produkty mleczne, stanowi bogate źródło wapnia, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości, zębów i mięśni. Badania wykazały, że łączenie pokarmów bogatych w wapń z pokarmami bogatymi w substancję o nazwie inulina może ułatwić wchłanianie wapnia. Inulina znajduje się w nielicznych produktach. Jej najlepszym źródłem są banany. I właśnie te owoce stanowią idealną parę dla jogurtu.
Czekolada i jabłka
Połączenie czekolady i jabłek to doskonały sposób, by poprawić działanie układu sercowo-naczyniowego. Skórka z jabłek zawiera kwercetynę, który działa jako środek przeciwzapalny. Z kolei znajdujące się w czekoladzie kakao jest bogate w przeciwutleniacze, które pomagają w oczyszczaniu żył i tętnic. Połączenie tych dwóch składników powinno na stałe wejść do menu osób ze skłonnościami do zakrzepów.
Czarna fasola i papryka
Czarna fasola jest doskonałym źródłem żelaza, ale żelazo w warzywach nie jest tak łatwo przyswajalne przez organizm jak żelazo z mięsa i ryb. Aby ułatwić jego wchłanianie, najlepiej łączyć zawierające ten pierwiastek warzywo z innym, bogatym w witaminę C. I tu przychodzi na pomoc papryka, która jest bardzo bogatym źródłem tej witaminy. Do potraw z czarnej fasoli warto więc dodawać ten produkt.
Kurkuma i czarny pieprz
Kurkumina to aktywny składnik kurkumy. Naukowcy wykazali, że substancja ta ma silne właściwości przeciwzapalne. Niestety słabo się wchłania. Chyba że spożywana jest w parze z inną substancją: piperyną. Piperyna z kolei występuje głównie w czarnym pieprzu. Dlatego przygotowując mieszanki przypraw zawierające kurkumę, nie możemy zapomnieć o dodaniu pieprzu.
Łosoś i śmietana
Łosoś (najlepiej dziki) jest jednym z niewielu produktów, zawierających naprawdę dużą dawkę naturalnej witaminy D. Obecność tej witaminy jest niezbędna do prawidłowego wchłaniania wapnia, którego jest mnóstwo w dobrej, tłustej śmietanie. Połączenie łososia i śmietany jest więc nie tylko bardzo smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Oczywiście spożywając ten duet należy zachować umiar - nadmiar, może okazać się kaloryczną bombą.
Zielona herbata i sok z cytryny
Zielona herbata jest pełna antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych. Amerykańscy naukowcy odkryli, że połączenie zielonej herbaty z sokiem z cytryny zwiększa ilość przeciwulteniaczy wchłanianych do organizmu. My w Polsce wiemy o tym chyba od dawna, prawda? W końcu jesteśmy jednym z nielicznych narodów pijących herbatę z cytryną... Pamiętajmy jednak, że chodzi o herbatę zieloną!