Pieczywo orkiszowe
Pieczywo z dodatkiem orkiszu charakteryzuje się lekkością i łagodnym smakiem.
Składniki: 400 g mąki orkiszowej,1 łyżeczka soli, 3,5 g suchych drożdży instant (3,5 g),1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki miodu, 300 ml ciepłej wody, mleko, masło natłuszczenia i otręby do wysypania formy. Dodatki wedle uznania, np. siemię lniane, czarnuszka, mak.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać sól i suche drożdże. Wymieszać składniki i zrobić dołek. Wlać do niego oliwę, miód i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez 5-10 minut, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Formę do keksa (o wymiarach 10x21 cm) wysmarować masłem i obsypać otrębami. Wlać ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Gdy masa podwoi objętość, delikatnie posmarować ją mlekiem i można posypać dodatkami. Piec 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C. Brązowy chlebek wyjąć z formy i przestudzić na kratce.
mp/WP Kuchnia