Orkisz - zdrowe i smaczne zboże
Jego zalety doceniali już starożytni gladiatorzy, uważając orkisz za pokarm zapewniający zdrowie, energie i siłę fizyczną. Popularny był też w średniowieczu, kiedy to wierzono, że jest środkiem leczniczym. Hildegarda z Bingen, uzdrowicielka i mistyczka, wypisała aż 17 zalet tego zbocza. Współcześnie to alternatywa dla tuczącej i nierzadko uczulającej pszenicy. Podpowiadamy, jakie właściwości ma orkisz, dlaczego warto wybierać produkty na jego bazie oraz jak piec je samodzielnie.
Orkisz - odkryj go na nowo
Jego zalety doceniali już starożytni gladiatorzy, uważając orkisz za pokarm zapewniający zdrowie, energię i siłę fizyczną. Popularny był też w średniowieczu, kiedy to wierzono, że jest środkiem leczniczym. Hildegarda z Bingen, uzdrowicielka i mistyczka, wypisała aż 17 zalet tego zboża. Współcześnie to alternatywa dla tuczącej i nierzadko uczulającej pszenicy. Podpowiadamy, jakie właściwości ma orkisz, dlaczego warto wybierać produkty na jego bazie oraz jak piec je samodzielnie.
Jakie są założenia diety św. Hildegardy?
Co w nim siedzi?
Orkisz należy do zbóż wiechlinowatych (traw). Jest łatwy w uprawie - wykazuje dużą odporność na zmienne warunki atmosferyczne. Obecnie najczęściej uprawiany jest w Polsce północno-wschodniej. Zbierany jest z nienaruszoną łupiną, która chroni wnętrze ziarna przed zanieczyszczeniami. Dlatego zalicza się go do produktów ekologicznych.
Kulinarne inspiracje
Orkisz jest lekkostrawny, zasyca na długo, a organizm łatwo go przyswaja. Zawiera sporo błonnika, dzięki któremu nasze jelita lepiej pracują i zmniejsza się ochota na niezdrowe przekąski między posiłkami. Ponadto pobudza układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega kamicy żółciowej i spowalnia procesy starzenia. Orkisz warto stosować w diecie obniżającej poziom złego cholesterolu we krwi.
Produkty orkiszowe
Oprócz mąki, na sklepowych półkach znajdziemy orkiszowe pieczywo, ciastka, makaron, płatki, kasze, otręby, a nawet piwo. Na uwagę zasługuje też kawa orkiszowa, która nie zawiera kofeiny i może być spożywana także przez dzieci. Ponadto polecana jest osobom z nadciśnieniem oraz nadkwasotą. Regularnie spożywana usprawnia trawienie i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Z kolei napój orkiszowy może być alternatywą dla mleka krowiego, ponieważ nie zawiera laktozy i cholesterolu.
Co ciekawe, ziarna orkiszu wykorzystuje się też do wypełniania poduszek oraz materaców. Ich obecność znacznie poprawia krążenie, pomaga usunąć napięcie z mięśni i uporać się z problemami ze snem.
Ciasteczka orkiszowe
Polecane nie tylko osobom na diecie. Jedzone w ramach przekąski pomogą poprawić pracę jelit i uniknąć zaparć.
Składniki (na około 40 ciasteczek): 175 g mąki orkiszowej, 100 g mąki owsianej, 100 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka stewii lub 3 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki wody lub mleka.
Przygotowanie: połączyć w misce mąki, dodać masło i zagnieść masę. Doprawić stewią i cynamonem. Dodać wodę lub mleko, aby ciasto dało się uformować. Rozwałkować na około pół centymetra, wycinać pożądane kształty, np. serduszka. Delikatnie ponakłuwać każde patyczkiem lub widelcem. Piec 12-15 minut w 180 stopniach C. Studzić na kratce, przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale to zwiększy ich kaloryczność.
Pieczywo orkiszowe
Pieczywo z dodatkiem orkiszu charakteryzuje się lekkością i łagodnym smakiem.
Składniki: 400 g mąki orkiszowej,1 łyżeczka soli, 3,5 g suchych drożdży instant (3,5 g),1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki miodu, 300 ml ciepłej wody, mleko, masło natłuszczenia i otręby do wysypania formy. Dodatki wedle uznania, np. siemię lniane, czarnuszka, mak.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać sól i suche drożdże. Wymieszać składniki i zrobić dołek. Wlać do niego oliwę, miód i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez 5-10 minut, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Formę do keksa (o wymiarach 10x21 cm) wysmarować masłem i obsypać otrębami. Wlać ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Gdy masa podwoi objętość, delikatnie posmarować ją mlekiem i można posypać dodatkami. Piec 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C. Brązowy chlebek wyjąć z formy i przestudzić na kratce.
mp/WP Kuchnia