Orkisz - zdrowe i smaczne zboże

Jego zalety doceniali już starożytni gladiatorzy, uważając orkisz za pokarm zapewniający zdrowie, energie i siłę fizyczną. Popularny był też w średniowieczu, kiedy to wierzono, że jest środkiem leczniczym. Hildegarda z Bingen, uzdrowicielka i mistyczka, wypisała aż 17 zalet tego zbocza. Współcześnie to alternatywa dla tuczącej i nierzadko uczulającej pszenicy. Podpowiadamy, jakie właściwości ma orkisz, dlaczego warto wybierać produkty na jego bazie oraz jak piec je samodzielnie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Orkisz - odkryj go na nowo

Obraz
© 123RF.COM

Jego zalety doceniali już starożytni gladiatorzy, uważając orkisz za pokarm zapewniający zdrowie, energię i siłę fizyczną. Popularny był też w średniowieczu, kiedy to wierzono, że jest środkiem leczniczym. Hildegarda z Bingen, uzdrowicielka i mistyczka, wypisała aż 17 zalet tego zboża. Współcześnie to alternatywa dla tuczącej i nierzadko uczulającej pszenicy. Podpowiadamy, jakie właściwości ma orkisz, dlaczego warto wybierać produkty na jego bazie oraz jak piec je samodzielnie.

/ 7Jakie są założenia diety św. Hildegardy?

/ 7Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Orkisz należy do zbóż wiechlinowatych (traw). Jest łatwy w uprawie - wykazuje dużą odporność na zmienne warunki atmosferyczne. Obecnie najczęściej uprawiany jest w Polsce północno-wschodniej. Zbierany jest z nienaruszoną łupiną, która chroni wnętrze ziarna przed zanieczyszczeniami. Dlatego zalicza się go do produktów ekologicznych.

Produkt ten zawiera znacznie więcej białka niż ziarno pszenicy zwyczajnej (ok. 11-16 proc.). W jego składzie znajdziemy też spore dawki cynku, selenu, fosforu, magnezu i miedzi oraz witamin A, E, PP, z grupy B. Bardzo cennymi składnikami orkiszu są kwas linolenowy i linolowy.

/ 7Kulinarne inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Orkisz jest lekkostrawny, zasyca na długo, a organizm łatwo go przyswaja. Zawiera sporo błonnika, dzięki któremu nasze jelita lepiej pracują i zmniejsza się ochota na niezdrowe przekąski między posiłkami. Ponadto pobudza układ odpornościowy i oczyszcza organizm z toksyn, zapobiega kamicy żółciowej i spowalnia procesy starzenia. Orkisz warto stosować w diecie obniżającej poziom złego cholesterolu we krwi.

/ 7Produkty orkiszowe

Obraz
© 123RF.COM

Oprócz mąki, na sklepowych półkach znajdziemy orkiszowe pieczywo, ciastka, makaron, płatki, kasze, otręby, a nawet piwo. Na uwagę zasługuje też kawa orkiszowa, która nie zawiera kofeiny i może być spożywana także przez dzieci. Ponadto polecana jest osobom z nadciśnieniem oraz nadkwasotą. Regularnie spożywana usprawnia trawienie i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Z kolei napój orkiszowy może być alternatywą dla mleka krowiego, ponieważ nie zawiera laktozy i cholesterolu.

Co ciekawe, ziarna orkiszu wykorzystuje się też do wypełniania poduszek oraz materaców. Ich obecność znacznie poprawia krążenie, pomaga usunąć napięcie z mięśni i uporać się z problemami ze snem.

/ 7Ciasteczka orkiszowe

Obraz
© 123RF.COM

Polecane nie tylko osobom na diecie. Jedzone w ramach przekąski pomogą poprawić pracę jelit i uniknąć zaparć.

Składniki (na około 40 ciasteczek): 175 g mąki orkiszowej, 100 g mąki owsianej, 100 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka stewii lub 3 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki wody lub mleka.

Przygotowanie: połączyć w misce mąki, dodać masło i zagnieść masę. Doprawić stewią i cynamonem. Dodać wodę lub mleko, aby ciasto dało się uformować. Rozwałkować na około pół centymetra, wycinać pożądane kształty, np. serduszka. Delikatnie ponakłuwać każde patyczkiem lub widelcem. Piec 12-15 minut w 180 stopniach C. Studzić na kratce, przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale to zwiększy ich kaloryczność.

/ 7Pieczywo orkiszowe

Obraz
© 123RF.COM

Pieczywo z dodatkiem orkiszu charakteryzuje się lekkością i łagodnym smakiem.

Składniki: 400 g mąki orkiszowej,1 łyżeczka soli, 3,5 g suchych drożdży instant (3,5 g),1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki miodu, 300 ml ciepłej wody, mleko, masło natłuszczenia i otręby do wysypania formy. Dodatki wedle uznania, np. siemię lniane, czarnuszka, mak.

Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać sól i suche drożdże. Wymieszać składniki i zrobić dołek. Wlać do niego oliwę, miód i ciepłą wodę. Wyrabiać ciasto przez 5-10 minut, aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Formę do keksa (o wymiarach 10x21 cm) wysmarować masłem i obsypać otrębami. Wlać ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Gdy masa podwoi objętość, delikatnie posmarować ją mlekiem i można posypać dodatkami. Piec 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 200 stopni C. Brązowy chlebek wyjąć z formy i przestudzić na kratce.

mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej