Orkisz - zdrowe i smaczne zboże
Orkisz - odkryj go na nowo
Jego zalety doceniali już starożytni gladiatorzy, uważając orkisz za pokarm zapewniający zdrowie, energie i siłę fizyczną. Popularny był też w średniowieczu, kiedy to wierzono, że jest środkiem leczniczym. Hildegarda z Bingen, uzdrowicielka i mistyczka, wypisała aż 17 zalet tego zbocza. Współcześnie to alternatywa dla tuczącej i nierzadko uczulającej pszenicy. Podpowiadamy, jakie właściwości ma orkisz, dlaczego warto wybierać produkty na jego bazie oraz jak piec je samodzielnie.
Jego zalety doceniali już starożytni gladiatorzy, uważając orkisz za pokarm zapewniający zdrowie, energię i siłę fizyczną. Popularny był też w średniowieczu, kiedy to wierzono, że jest środkiem leczniczym. Hildegarda z Bingen, uzdrowicielka i mistyczka, wypisała aż 17 zalet tego zboża. Współcześnie to alternatywa dla tuczącej i nierzadko uczulającej pszenicy. Podpowiadamy, jakie właściwości ma orkisz, dlaczego warto wybierać produkty na jego bazie oraz jak piec je samodzielnie.