Jakie kasze warto jeść?
Kasze są prawdziwą skarbnica witamin i minerałów. W Polsce są niestety wciąż niedoceniane. Regularnie, kilka razy w tygodniu sięga po nie tylko 9 proc. z nas.
Źródło witamin i błonnika
Kasze to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. W Polsce są niestety wciąż niedoceniane. Regularnie, kilka razy w tygodniu sięga po nie tylko 9 proc. z nas. Warto to zmienić, bo kasza to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. To produkt z pełnego ziarna, który jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu, witamin z grupy B. Kasza na talerzu to gwarancja, że w naszym jadłospisie nie zabraknie niezbędnego błonnika. Jest ona niezbędnym elementem menu zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zachować smukłą sylwetkę. Podpowiadamy, które kasze najlepiej jeść, by uchronić się przed chorobami, oczyścić się z toksyn i rozgrzać od środka.
Kasza gryczana
Wytwarzana z nasion gryki kasza ma orzechową barwę i charakterystyczny, intensywny smak. To doskonałe źródło białka i wielu potrzebnych witamin i składników odżywczych, głównie żelaza. Kasza gryczana jest dość gruba, więc stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego. W dodatku jest produktem bezglutenowym. Możemy ją kupić w wersji prażonej (najbardziej popularna) i nieprażonej (trudniej ja znaleźć w sklepie). Polacy dość często jedzą kaszę gryczaną, ale źle ją gotują. Najczęściej wrzucamy ją do wrzątku w foliowej torebce, a to duży błąd. Większość składników odżywczych zostaje bowiem w wodzie, którą wylewamy.
Kasza jaglana
To prawdziwa królowa kasz. Tania, powszechnie dostępna i bardzo zdrowa. Ma najwięcej żelaza, miedzi i witamin spośród wszystkich swoich sióstr. Powstaje z prosa, a wyglądem przypomina małe, żółte kuleczki. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, więc często pojawia się w przepisach dla osób borykających się z nietolerancją glutenu. Ale nie tylko. Jest wyjątkowo wdzięcznym produktem w kuchni. Świetnie nadaje się do zup, potrawek, a nawet deserów. Aby kasza jaglana miała idealny smak, przed ugotowaniem należy ją podprażyć na suchej patelni albo przelać zimną wodą. Wtedy straci goryczkę.
Kasza jęczmienna
Jasnoszare ziarna kaszy jęczmiennej mają bardzo dużo błonnika. Warto je jeść, bo mają zbawienny wpływ na układ trawienia. W zależności od stopnia rozdrobnienia , kasza jęczmienna występuje pod kilkoma postaciami. Najbardziej popularna jest kasza pęczak, czyli wypolerowane ziarno pozbawione łuski. Kasza mazurska to pęczak pocięty na kawałki. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się do zup lub dań dla dzieci. Z kolei kasza łamana to rozdrobniony pęczak, tyle że niepolerowany. Dzięki temu zachowuje jeszcze więcej składników odżywczych.
Kaszotto z pęczaku z marchewką i pietruszką
1 szklanka kaszy pęczak (uprzednio przepłukanej), 1 duża cebula, 2 spore ząbki czosnku, 2 marchewki, natka i korzeń pietruszki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, około 3/4 litra bulionu warzywnego, łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka oleju, sól
Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Kaszę pęczak wrzucamy na patelnię i smażymy przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie zalewamy szklanką bulionu. Czekamy aż pęczak wchłonie płyn, podlewamy jeszcze bulionem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Uwaga! Kasza nie powinna się rozgotować, musi być al dente. Danie dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.