Jakie kasze warto jeść?

Kasze są prawdziwą skarbnica witamin i minerałów. W Polsce są niestety wciąż niedoceniane. Regularnie, kilka razy w tygodniu sięga po nie tylko 9 proc. z nas.

Obraz

/ 5Źródło witamin i błonnika

Obraz
© 123RF.COM

Kasze to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. W Polsce są niestety wciąż niedoceniane. Regularnie, kilka razy w tygodniu sięga po nie tylko 9 proc. z nas. Warto to zmienić, bo kasza to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. To produkt z pełnego ziarna, który jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu, witamin z grupy B. Kasza na talerzu to gwarancja, że w naszym jadłospisie nie zabraknie niezbędnego błonnika. Jest ona niezbędnym elementem menu zwłaszcza wtedy, gdy chcemy zachować smukłą sylwetkę. Podpowiadamy, które kasze najlepiej jeść, by uchronić się przed chorobami, oczyścić się z toksyn i rozgrzać od środka.

/ 5Kasza gryczana

Obraz
© 123RF.COM

Wytwarzana z nasion gryki kasza ma orzechową barwę i charakterystyczny, intensywny smak. To doskonałe źródło białka i wielu potrzebnych witamin i składników odżywczych, głównie żelaza. Kasza gryczana jest dość gruba, więc stanowi cenne źródło błonnika pokarmowego. W dodatku jest produktem bezglutenowym. Możemy ją kupić w wersji prażonej (najbardziej popularna) i nieprażonej (trudniej ja znaleźć w sklepie). Polacy dość często jedzą kaszę gryczaną, ale źle ją gotują. Najczęściej wrzucamy ją do wrzątku w foliowej torebce, a to duży błąd. Większość składników odżywczych zostaje bowiem w wodzie, którą wylewamy.

/ 5Kasza jaglana

Obraz
© 123RF.COM

To prawdziwa królowa kasz. Tania, powszechnie dostępna i bardzo zdrowa. Ma najwięcej żelaza, miedzi i witamin spośród wszystkich swoich sióstr. Powstaje z prosa, a wyglądem przypomina małe, żółte kuleczki. Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, więc często pojawia się w przepisach dla osób borykających się z nietolerancją glutenu. Ale nie tylko. Jest wyjątkowo wdzięcznym produktem w kuchni. Świetnie nadaje się do zup, potrawek, a nawet deserów. Aby kasza jaglana miała idealny smak, przed ugotowaniem należy ją podprażyć na suchej patelni albo przelać zimną wodą. Wtedy straci goryczkę.

/ 5Kasza jęczmienna

Obraz
© 123RF.COM

Jasnoszare ziarna kaszy jęczmiennej mają bardzo dużo błonnika. Warto je jeść, bo mają zbawienny wpływ na układ trawienia. W zależności od stopnia rozdrobnienia , kasza jęczmienna występuje pod kilkoma postaciami. Najbardziej popularna jest kasza pęczak, czyli wypolerowane ziarno pozbawione łuski. Kasza mazurska to pęczak pocięty na kawałki. Jest delikatna w smaku i świetnie nadaje się do zup lub dań dla dzieci. Z kolei kasza łamana to rozdrobniony pęczak, tyle że niepolerowany. Dzięki temu zachowuje jeszcze więcej składników odżywczych.

/ 5Kaszotto z pęczaku z marchewką i pietruszką

Obraz
© 123RF.COM

1 szklanka kaszy pęczak (uprzednio przepłukanej), 1 duża cebula, 2 spore ząbki czosnku, 2 marchewki, natka i korzeń pietruszki, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, około 3/4 litra bulionu warzywnego, łyżeczka curry, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 płaska łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka oleju, sól

Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Kaszę pęczak wrzucamy na patelnię i smażymy przez około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie zalewamy szklanką bulionu. Czekamy aż pęczak wchłonie płyn, podlewamy jeszcze bulionem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, przecier pomidorowy i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Uwaga! Kasza nie powinna się rozgotować, musi być al dente. Danie dekorujemy pokrojoną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji