Ciasteczka orkiszowe
Polecane nie tylko osobom na diecie. Jedzone w ramach przekąski pomogą poprawić pracę jelit i uniknąć zaparć.
Składniki (na około 40 ciasteczek): 175 g mąki orkiszowej, 100 g mąki owsianej, 100 g miękkiego masła, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka stewii lub 3 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki wody lub mleka.
Przygotowanie: połączyć w misce mąki, dodać masło i zagnieść masę. Doprawić stewią i cynamonem. Dodać wodę lub mleko, aby ciasto dało się uformować. Rozwałkować na około pół centymetra, wycinać pożądane kształty, np. serduszka. Delikatnie ponakłuwać każde patyczkiem lub widelcem. Piec 12-15 minut w 180 stopniach C. Studzić na kratce, przed podaniem można posypać cukrem pudrem, ale to zwiększy ich kaloryczność.