Makaron shirataki - hit czy kit?
W czym tkwi sekret makaronu shirataki?
Makaron, który prawie nie ma kalorii, tłuszczu i węglowodanów? Brzmi jak fikcja, ale w rzeczywistości to cechy shirataki, czyli japońskiego przysmaku, który hitem wdarł się do jadłospisu osób, które dbają o sylwetkę i chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.
Makaron, który prawie nie ma kalorii, tłuszczu i węglowodanów? Brzmi jak fikcja, ale w rzeczywistości to cechy shirataki, czyli japońskiego przysmaku, który przebojem wdarł się do jadłospisu osób, które dbają o sylwetkę i chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.
W Azji znany jest już od wieków, ale na pozostałych kontynentach pojawił się stosunkowo niedawno - w Polsce najłatwiej dostać go w sklepach internetowych z żywnością ekologiczną i jedzeniem typu "light". Jednak w przeciwieństwie do innych "odchudzonych" produktów, shirataki wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne i szerokie zastosowanie w kuchni. Oto co warto o nim wiedzieć.