Tradycyjna pieczeń jagnięca z zapiekanymi ziemniakami
Norwegowie jedzą dużo jagnięciny i potrafią ją bardzo dobrze przyrządzać. Niegdyś głównie jako dania świąteczne (np. sławne bożonarodzeniowe Pinnekjøtt – suszone i solone mięso, które następnie przez wiele godzin moczy się w wodzie i gotuje), teraz coraz częściej regularnie w ciągu roku. Jagnięcina zazwyczaj trafia na stół jako pieczony udziec z ziemniakami, marchewką i rozmarynem. Oczywiście serwuje się też wariacje na jej temat: pieczeń w winie, burgery jagnięce czy udziec przyprawiony po włosku z pomarańczami i oliwą z oliwek.
Składniki: 1 udziec jagnięcy około 2,5 kg, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 4 gałązki świeżego rozmarynu lub 1,5 łyżeczki suszonego, 3 ząbki czosnku, 1 cebula pokrojona w piórka, 3 marchewki, około 1 litr wody.
Ziemniaki: 12 ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka masła, 2 łyżeczka soli, 1⁄2 łyżeczki pieprzu, 400 ml śmietanki kremówki, 100 g startego żółtego sera.
Sos do pieczeni: około 800 ml wywaru z pieczeni, 4 łyżki mąki roztartej w zimnej wodzie, 1 łyżka soku z czarnej porzeczki lub czerwonego wina, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1⁄2 łyżeczki pieprzu, 1⁄2 łyżeczki soli.
Przygotowanie: Mięso natrzeć dobrze solą i pieprzem. Pokroić czosnek w plasterki. Nożem naciąć skórę na mięsie i w tak powstałe kieszonki wsunąć gałązki rozmarynu i czosnek. Do natłuszczonej brytfanny włożyć marchew i cebulę. Na warzywa położyć mięso. W mięso wbić termometr do pieczenia (uwaga na kość!). Zalać około 1 litrem wody. Piec w temperaturze 125 stopni przez około 3 godziny. Gdy termometr wskaże 65 stopni, mięso jest średnio wypieczone, przy 75 stopniach jest dobrze wypieczone. Zawinąć mięso w folię i pozwolić mu odpocząć przez przynajmniej kwadrans przed krojeniem. Obrać ziemniaki i cebulę, pokroić w plasterki. Włożyć je do natłuszczonej formy. Posolić, popieprzyć i zalać śmietanką. Wstawić do pieczenia na ostatnie 45-60 minut pieczeni. Wyjąć pieczeń, temperaturę zredukować do 200 stopni, ziemniaki posypać serem i piec przez kolejne 15 minut, aż ser nabierze złotej barwy. Zagotować wywar z pieczeni. Dodać mąkę roztartą z wodą i dobrze mieszać. Gotować przez około 10 minut. Dodać do smaku sok/wino, pieprz i sól. Podawać razem z gotowanymi warzywami.