Barani gulasz
Obowiązkowym jesiennym daniem jest Fårikål. Ten sycący barani gulasz jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu i niezwykle popularny. Wymaga zaledwie trzech podstawowych składników – mięsa, kapusty i ziaren pieprzu, do tego wody i nieco soli do smaku. Tradycyjnie ostatni czwartek września jest nazywany Dniem Fårikål i inicjuje on jesienny sezon na rozgrzewające dania jednogarnkowe.
Składniki: 225 g kawałków jagnięciny, 1 główka kapusty, pokrojona (bez głąba), 450 ml wody 1 ½ łyżki ziaren czarnego pieprzu, sól do smaku.
Przygotowanie: ułożyć warstwę mięsa na dnie garnka, przykryć warstwą kapusty. Powtarzać do wykorzystania składników. Ziarna pieprzu zawiązać w kawałku gazy w węzełek i umieścić w centrum garnka, zalać wodą i przykryć. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Przed podaniem wyjąć węzełek z pieprzem. Podawać z gotowanymi ziemniakami.