Rozgrzewająca zupa
Chłodny klimat zachęca do eksplorowania dań jednogarnkowych i zup. Norwegowie lubią i potrafią robić zupy. Wśród klasycznych przepisów nie może zbraknąć Ertesuppe. Genialnej na après-ski w górach, rozgrzewającej i sycącej.
Składniki: 1 golonka wieprzowa, lekko zasolona, 200 g żółtego grochu, 1 drobno posiekana cebula, 1 pokrojony w kostkę seler, 2 listki laurowe, 2 l wody, 2 marchewki pokrojone w kostkę, 1 pokrojony por.
Przygotowanie: namoczyć groch przez noc w dużej ilości wody. Odlać wodę przed gotowaniem. Do garnka włożyć mięso, groch, cebulę, selera, liść laurowy i tymianek. Wlać około 2 litry wody i zagotować. Zdjąć pianę z powierzchni i gotować dalej na średnim ogniu przez 3 godziny pod przykryciem. Dodać marchew i pora na ostatnie 20 minut gotowania. Wyjąć z zupy mięso, oddzielić od kości i pokroić na kawałki. Wrzucić z powrotem do garnka. Doprawić do smaku pieprzem. Podawać z chlebem z masłem.