Kremowa zupa rybna
Jednak na chłodny wieczór idealna jest kremowa zupa rybna. To chyba jedna z najwspanialszych zup rybnych na świecie. Gładka, niemal muślinowa, idealnie doprawiona, sycąca i pachnąca.
Składniki: 2 1⁄2 łyżki masła, 2 1⁄2 łyżki mąki pszennej, 4-5 szklanki bulionu rybnego lub warzywnego, 1 średnia marchewka pokrojona w drobne plasterki, 1 por pokrojony w plasterki, 1-2 ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę, 12 obranych surowych krewetek (królewskich), 12 muli lub 12 małych przegrzebków, 150 g suma (lub innej ryby, może być również łosoś), 1⁄2 szklanki tłustej słodkiej śmietany (36-40 proc.), 1⁄4 szklanki posiekanej pietruszki, sól i pieprz, 2 łyżki kwaśniej śmietany.
Przygotowanie: w garnku rozpuścić 2 łyżki masła, dodać mąkę i mieszać przez około 2 minuty nie doprowadzając do zbrązowienia. Dodawać stopniowo bulion cały czas mieszając, zostawić na 5-10 minut na małym ogniu. Rozpuścić resztę masła i obsmażać marchew, pora i ziemniaki przez około 10 minut. Dodać krewetki, mule, rybę i śmietanę. Gotować na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut lub do momentu, gdy ryba i owoce morza staną się miękkie. Dodać pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany.