Nie herbatka z prądem czy grzaniec. Ziołowe napary hitem 2018
Rozgrzewające i korzystne dla zdrowia
Zimą często marzymy o rozgrzewce w postaci parującego kubka napoju. Chętnie raczymy się grzańcem i góralską herbatką z prądem. Hitem w tym roku będą jednak ziołowe napary. Nie tylko poprawią nastrój, poprawią krążenie, ale jednocześnie regularnie spożywane dobroczynnie wpłyną na nasze samopoczucie i zdrowie.To jeden z trendów, który opisuje Weronika Lewandowska - trendsetterka w branży gastronomicznej. Oto 4 proste przepisy.
Rozmarynowy napar z owocami
Olejek zawarty w rozmarynie obniża poziom cukru we krwi, łagodzi dolegliwości żołądkowe i wspomaga pracę wątroby. Doskonale wzbogaci zimowy napój na bazie owoców. Jak go przygotować? Dwa średnie jabłka dokładnie szorujemy i kroimy na cząstki bez gniazd nasiennych. Zagotowujemy w szklance wody. Pod koniec dodajemy obraną małą pomarańczę podzieloną na cząstki, 2 łyżki nasion z granatu, gwiazdkę anyżu (opcjonalnie) oraz rozmaryn. Przelewamy do szklanki i podajemy na gorąco.
Napar z lipy
Aromatyczna lipa pomoże na dolegliwości trawienne, ból gardła i chrypkę. Do naparu najlepiej wykorzystać domowy susz, ale możemy zaopatrzyć się w produkt w sprawdzonych sklepach zielarskich. Aby napar za szybko nie wystygł, warto przed zaparzeniem ogrzać kubek np. w kuchence mikrofalowej. Następnie wsypać łyżkę stołową suszu i zalać wrzątkiem. Zakryć spodeczkiem i odstawić na 20 minut. Dla podkręcenia smaku możemy dolać własnego roboty soku malinowego lub soku z cytryny.
Napar tymiankowy z jabłkiem i żurawiną
Tymianek działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Pomoże m.in. na uporczywy kaszel. Warto połączyć go z aromatycznymi dodatkami jak laska cynamonu, ale również kwiat lipy i mieszanka suszonych ziół. Jak zrobić tymiankowy napar? Łączymy po łyżeczce suszonych ziół: tymianku, melisy i kwiatu lipy. Zaparzamy. W tym czasie w 250 ml wody zagotowujemy obrane jabłko bez gniazd nasiennych, laskę cynamonu oraz garść świeżej żurawiny. Po odcedzeniu ziół łączymy obie mikstury i podajemy na gorąco.
Napar imbirowy z pokrzywą
Imbir to remedium na wiele dolegliwości. Spożywany w odpowiednich ilościach oraz kupowany ze sprawdzonych źródeł wspomoże trawienie, oczyści organizm i wzmocni naszą odporność. Aby produkt naprawdę działałał nie wystarczy go zetrzeć do herbaty. Należy go obrać lub dokładnie wyszorować, a następnie w niewielkiej ilości wody doprowadzić do wrzenia, nie zagotowywać. Do imbiru dobrze pasuje polska pokrzywa. Zaparzone zioła łączymy z przygotowanym naparem i podajemy na gorąco.