Najprostsze pasty kanapkowe z maksymalnie 3 składników

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 8Nie tylko na śniadanie

Obraz
© iStock.com

Świetny pomysł na urozmaicenie śniadania, lunchu czy kolacji. Zamiast kupować gotowe pasty kanapkowe nafaszerowane konserwantami i polepszaczami smaku, przygotujmy je samodzielnie. Będziemy potrzebowali maksymalnie trzech składników, ewentualnie jeszcze soli i pieprzu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Obraz
© 123RF

Pyszna klasyka, do tego zapewniająca solidne wartości odżywcze, gdyż trudno znaleźć bardziej skoncentrowane źródło cennych składników niż jajko. Jak przyrządzić z niego pastę kanapkową? Wystarczy ugotować na twardo, wystudzić, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce, a później zmieszać z pokrojonym szczypiorkiem oraz majonezem. Dodatek szczypiorku będzie korzystny dla zdrowia, ponieważ ułatwia on trwanie, poprawia apetyt i obniża ciśnienie krwi. Poza tym wykazuje właściwości zasadotwórcze, neutralizujące żółtko stanowiące jeden z najbardziej zakwaszających produktów.

/ 8Pasta z soczewicy

Obraz
© 123RF

Soczewica to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, doceniania także przez wegetarian, ponieważ dzięki bardzo dużej zawartości białka zapewnia pokaźną dawkę energii. Jest też wdzięcznym produktem kulinarnym, z którego przygotujemy m.in. pyszną i prostą pastę kanapkową. Wystarczy ugotować szklankę soczewicy czerwonej, wcześniej przez godzinę moczonej w wodzie, dodać posiekane 2-3 ząbki czosnku i solidną dawkę suszonego tymianku. Soczewica powinna się rozgotować, wtedy po wystudzeniu przyjmie konsystencję łatwą do rozsmarowania na kanapce. Pastę doprawiamy solą i pieprzem.

/ 8Pasta z rzeżuchy

Obraz
© 123RF

Rzeżucha trafia na nasze stoły zazwyczaj tylko w okresie wielkanocnym, choć powinna gościć na nich przez cały rok, gdyż jest rośliną o dużych właściwościach odżywczych: usprawnia procesy przemiany materii, przyspiesza trawienie, pomaga uporać się z anemią, oczyszcza krew, obniża poziom cukru, reguluje pracę trzustki oraz poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci. By przygotować smaczną pastę, wystarczy zblendować 1-2 garści świeżej rzeżuchy z pestkami słonecznika i odrobiną oliwy z oliwek, na koniec doprawiając solą i pieprzem.

/ 8Pasta z płatków drożdżowych

Obraz
© 123RF

Płatki drożdżowe mają nie tylko ciekawy smak (są źródłem umami), dzięki czemu z powodzeniem zastępują żółty ser (zwłaszcza parmezan), ale również dostarczają solidnej dawki białka, błonnika, witamin z grupy B, cynku, żelaza, chromu, kobaltu, magnezu, fosforu czy selenu. Można z nich przyrządzić wiele ciekawych dań, w tym prostą pastę kanapkową, mieszając płatki z wcześniej podsmażonymi i zmielonymi orzechami włoskimi oraz koncentratem pomidorowym, doprawiając solą i pieprzem.

/ 8Pasta z siemienia lnianego

Obraz
© Shutterstock.com

Nasiona lnu kryją prawdziwe bogactwo cennych składników odżywczych: błonnika, witamin (E, B1, B6), żelaza, cynku, magnezu, nienasyconych kwasów tłuszczowych czy lignanów – związków organicznych charakteryzujących się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Dlatego siemię lniane powinno regularnie gościć w naszej kuchni, tym bardziej, że jest produktem o wszechstronnym zastosowaniu. Można z niego przygotować m.in. prostą pastę kanapkową: siemię blendujemy, dodajemy do niego 1-2 posiekane ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz oraz trochę wody, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Wszystko dokładnie mieszamy.

/ 8Pasta z wędzonej makreli

Obraz
© 123RF

Wędzona makrela to skarbnica nienasyconych kwasów tłuszczowych, których dostarcza więcej niż np. podobnie przetworzony łosoś. Spośród innych wędzonych ryb wyróżnia ją też wyjątkowo duże stężenie selenu, ważnego mikroelementu chroniącego komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stymulującego system odpornościowy. Poza tym makrela jest bardzo smaczna. Mięso ryby ma tłustą konsystencję, dlatego świetnie nadaje się do przygotowania pasty kanapkowej. Wystarczy rozgnieść je widelcem, a następnie zmieszać z posiekanym jajkiem na twardo i majonezem.

/ 8Pasta z awokado

Obraz
© iStock.com

Awokado jest produktem o bardzo dużych właściwościach odżywczych. Ze względu na tłustą konsystencję miąższu Aztekowie nazywali ten owoc "masłem Boga", co warto wykorzystać do przygotowania smacznej pasty kanapkowej. Należy rozgnieść widelcem miąższ z dojrzałego awokado, dodać posiekany lub starty na tarce ząbek czosnku i trochę oliwy z oliwek. Dla podkręcenia smaku można doprawić pastę odrobiną soku z limonki.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości