Cantuccini z migdałami
Składniki: 250 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, szczypta soli, skórka z cytryny, 1 łyżka masła, 2 jajka, 150 g migdałów, 1 żółtko, 1 łyżka mleka.
Przygotowanie: migdały posiekać nożem na mniejsze kawałki - bez obierania ich wcześniej ze skórki. Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wszystko najpierw siekać nożem, rozdrabniając masło i łącząc ze sobą składniki. Następnie zrobić kopczyk, wbić w niego jajka i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone migdały i zagnieść je w cieście. Uformować wałek i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części, uformować z każdej mniejszy wałek (ok. 2,5 cm średnicy), lekko spłaszczyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem, poukładać na niej wałki ciasta i posmarować roztrzepanym żółtkiem pomieszanym z mlekiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blachę, a przestudzone ciasto pokroić ukośnie w kromeczki ok. 2 cm. Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Ciasteczka po 20 minutach będą gotowe.