Szarlotka z kratką
Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g masła, zimnego, 60 g zimnego smalcu, 1 żółtko, 60 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii. Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek Antonówek, świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryn, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).
Przygotowanie: mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Formę o średnicy ok. 30 centymetrów wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blachę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15 minut, do zarumienienia się ciasta. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze plasterki. Przełożyć do miseczki, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie odlać sok, posypać cynamonem i wymieszać. Na ciasto wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.