Najlepsze jesienne wypieki

Jesienne wieczory sprzyjają ochocie na "coś słodkiego". Na takie okoliczności warto przygotować własnoręcznie pyszne ciasta, babeczki lub ciasteczka z tym, co z jesienią kojarzy się najbardziej. Oto kilka propozycji.

Obraz

/ 7Słodka tarta z dynią

Obraz
© 123RF.COM

Jesienne popołudnia i wieczory sprzyjają ochocie na "coś słodkiego". Na takie okoliczności warto przygotować własnoręcznie pyszne ciasta, babeczki lub ciasteczka z tym, co z jesienią kojarzy się najbardziej. Oto kilka propozycji.

Składniki na ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 120 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko. Nadzienie: 250 g serka mascarpone, ok.100-130 g puree z dyni, 2 jajka, nasiona z 1 laski wanilii, cukier do smaku, szczypta kurkumy dla koloru lub barwnik spożywczy.

Przygotowanie: składniki na ciasto połączyć, wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim natłuszczoną masłem blachę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Piec w 170 stopniach przez ok. 12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. W tym czasie przygotować masę. Żółtka oddzielić od białek. Serek ubić mikserem, dodać żółtka, nasionka wanilii i cukier. Zmiksować. Dodać puree z dyni i całość wymieszać za pomocą łyżki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serowo-dyniową. Nadzienie przełożyć na spód tarty. Piec około 35 minut w 170 stopniach C, aż wierzch tarty przestanie być płynny.

/ 7Drożdżówki z cynamonem i czekoladą

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na ciasto: 1 szklanka mleka, 20 g drożdży, 2 i 1/2 szklanki mąki,1 małe jajko (lekko ubite), 100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła, pół szklanki cukru + szczypta, szczypta soli. Nadzienie: 50 g masła, 1/4 szklanki cukru, 100 g cukru trzcinowego, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 40 g czekolady mlecznej. Dodatkowo cukier puder i białko jajka.

Przygotowanie: mleko podgrzać, dodać pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 10 minut. W tym czasie przesiać do miski mąkę, dodać cukier, sól, jajko i miękkie masło. Zagnieść składniki na sprężystą masę. Dodać drożdżowy zaczyn. Jeśli ciasto za bardzo będzie się kleić dodać mąki. Wyrobić kulę, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i przygotować nadzienie. Masło roztopić na patelni, a czekoladę rozpuścić w "kąpieli wodnej". Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolicy na cienki, na półcentymetrowy prostokąt. Rozsmarować na nim masło, posypać cukrem i cynamonem. Po chwili dodać także czekoladę. Następnie zacząć zwijać dłuższym bokiem w wałek. Pokroić na 2 centymetrowe kawałki. Ułożyć w kilkucentymetrowych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą
kuchennego pędzla posmarować drożdżówki białkiem. Piec ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe wystudzić i posypać cukrem pudrem.

/ 7Ciasto marchewkowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: cztery ładne, zdrowe marchewki, łyżka mąki razowej, kilka łyżek otrębów (obojętnie jakich), cztery jajka, łyżka oliwy z oliwek, pół szklanki pestek dyni i słonecznika, łyżeczka proszku do pieczenia, po łyżeczce cynamonu i mielonego imbiru.

Przygotowanie: umyte marchewki obrać i bardzo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białka jajek ubić na sztywną pianę. Do piany dodać żółtka, oliwę i dokładnie wymieszać. Masę dodać do utartych marchewek, połączyć z otrębami i mąką. Dodać cynamon, imbir, proszek do pieczenia, pestki dyni i słonecznika. Na blachę tortową wylać ciasto i piec godzinę w temperaturze 180 stopni C.

/ 7Babeczki kakaowe z polewą deserową i orzechami pekan

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 2 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki kakao, pół kostki roztopionej margaryny do pieczenia, 1/3 szklanki maślanki lub kefiru, 1 jajko, tabliczka gorzkiej czekolady, orzechy pekan (opcjonalnie włoskie).

*Przygotowanie: *suche składniki (przesianą mąkę, cukier, proszek, kakao) wsypać do miski i wymieszać. W osobnej zmiksować mokre składniki, a potem dodać je do suchych i wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do foremek. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika na 15-18 minut. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Ostudzone babeczki ozdobić polewą czekoladową i orzechami.

/ 7Gruszkowiec

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 160 g masła + 30 g na wierzch ciasta, 175 g mąki, 150 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 roztrzepane jajka, 4 średnie gruszki, łyżka cukru brązowego, cynamon i podgotowana gruszka pokrojona wzdłuż w plasterki do dekoracji.

Przygotowanie: mąkę przesiać do miski, dodać cukier, miękkie masło (160 g), proszek i sodę, a także roztrzepane jajka. Całość zmiksować do połączenia się składników i przelać do do tortownicy. Ułożyć pokrojone gruszki, dodać pozostałe masło i posypać brązowym cukrem i cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni C przez około 50 minut. Ostudzone ciasto udekorować gruszką.

/ 7Cantuccini z migdałami

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, szczypta soli, skórka z cytryny, 1 łyżka masła, 2 jajka, 150 g migdałów, 1 żółtko, 1 łyżka mleka.

Przygotowanie: migdały posiekać nożem na mniejsze kawałki - bez obierania ich wcześniej ze skórki. Na blat przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, skórkę otartą z cytryny, sól i masło. Wszystko najpierw siekać nożem, rozdrabniając masło i łącząc ze sobą składniki. Następnie zrobić kopczyk, wbić w niego jajka i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać pokrojone migdały i zagnieść je w cieście. Uformować wałek i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na trzy części, uformować z każdej mniejszy wałek (ok. 2,5 cm średnicy), lekko spłaszczyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem, poukładać na niej wałki ciasta i posmarować roztrzepanym żółtkiem pomieszanym z mlekiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć blachę, a przestudzone ciasto pokroić ukośnie w kromeczki ok. 2 cm. Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Ciasteczka po 20 minutach będą gotowe.

/ 7Szarlotka z kratką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g masła, zimnego, 60 g zimnego smalcu, 1 żółtko, 60 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu z wanilii. Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek Antonówek, świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryn, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie).

Przygotowanie: mąkę przesiać, dodać masło, smalec, posiekać, dodać żółtko, cukier, wanilię, szybko zagnieść, owinąć folią. Włożyć na 1-2 godziny do lodówki. Formę o średnicy ok. 30 centymetrów wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami. Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blachę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 190 stopni C przez około 15 minut, do zarumienienia się ciasta. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubsze plasterki. Przełożyć do miseczki, wymieszać razem z sokiem cytryny i cukrem. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie odlać sok, posypać cynamonem i wymieszać. Na ciasto wyłożyć odsączone jabłka, wyrównać. Resztę kruchego ciasta rozwałkować, nożem pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę. Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Można oprószyć cukrem pudrem przed podaniem.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem