Bób z kurkami
Składniki: 300 g bobu, 300 g kurek, 100 g boczku wędzonego, 1 cebula, 2 żabki czosnku, 3-4 łyżki śmietany albo jogurtu naturalnego typu greckiego, 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1-2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty, do smaku: sól i świeżo zmielony pieprz.
Przygotowanie: kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na pół. Bób gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Przestudzony obieramy z łupinek. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w paseczki boczek, kiedy się wytopi i zrumieni, dodajemy pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę i posiekany czosnek oraz grzyby. Smażymy chwilę, aż grzyby puszczą sok, dusimy pod przykryciem 10 min. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę i bób. Po chwili przekładamy na talerz.