Soczewica - królowa strączków
Zdrowe i sycące
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że ten rok będzie należał do roślin strączkowych. Groch, fasola czy soja to wciąż podstawa jadłospisu wielu nacji świata. Łatwo dostępne, tanie i szybkie w przygotowaniu strączki są również bardzo zdrowe.
Światowa Organizacja Zdrowia ogłosiła, że ten rok będzie należał do roślin strączkowych. Groch, fasola czy soja to wciąż podstawa jadłospisu wielu nacji świata. Łatwo dostępne, tanie i szybkie w przygotowaniu strączki są również bardzo zdrowe. Dodają energii, dbają o serce i mózg, obniżają cholesterol i poziom cukru we krwi. Zawierają również wiele potrzebnych witamin i minerałów i są źródłem pełnowartościowego białka, po które powinny sięgać zwłaszcza wegetarianie. Choć w Polsce często jemy zupy z grochu czy fasoli, rzadziej sięgamy po inne strączki - równie wartościowe i ciekawe w smaku. Przyjrzyjmy się bliżej soczewicy. To jednaj z najzdrowszy roślin. Jest tania, smaczna i daje pole do popisu wszystkim miłośnikom gotowania. Zobaczcie skąd pochodzi i jakie są jej największe zalety.
href="http://kuchnia.wp.pl/duszona-soczewica-z-baklazanem-i-serem-feta-6063458349855873c"> Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta