Dlaczego warto jeść bób?
Młody bób to kulinarne marzenie wielu Polaków. A jakie zalety oprócz wyjątkowego smaku ma ten produkt?
- Bób jest warzywem, które dostarcza sporo błonnika. To pyszne źródło węglowodanów złożonych, dzięki czemu syci na długo, a błonnik dodatkowo wspomaga perystaltykę jelit, ułatwiając wypróżnianie oraz pomaga usuwać z jelit potencjalnie szkodliwe substancje. Jak na warzywo dostarcza sporo białka, które jest ważnym składnikiem budulcowym organizmu - wyjaśnia Agata Lewandowska, dietetyk z poradni dietetycznej dietosfera.pl.
To jednak nie wszystkie jego zalety.
- Bób wyróżnia spora zawartość cynku który wspomaga procesy regeneracyjne organizmu, potasu - niezbędnego dla prawidłowej pracy mięśni i układu krążenia, żelaza zapobiegającego anemii, witaminy C wspomagającej odporność, folianów niezbędnych dla kobiet w ciąży oraz planujących potomstwo oraz innych składników np. mikroelementów - dodaje ekspertka.