Skrobać, obierać nie obierać?
Młode ziemniaki możesz obierać, ale nie musisz tego robić. W mundurkach smakują jeszcze lepiej. Jednak najczęściej skrobiemy je. Kiedy już kupiłeś najlepsze okazy, wystarczy, że najpierw umyjesz je, a następnie wyszorujesz szczoteczką lub gąbką pod strumieniem zimnej wody.
Kiedy są już czyste, możesz przystąpić do ich gotowania. Postaraj się wybrać okazy jednakowej wielkości. Dzięki temu nie będziesz musiał ich kroić i ugotują się w tym samym czasie. Kiedy są już miękkie, odcedź je, dodaj łyżkę lub dwie masła i podduś je przez chwilę pod przykryciem – 3-4 minuty w zupełności wystarczą. Na koniec dodaj poszatkowana natkę pietruszki lub koperek. Tak ugotowane kartofelki, podane z jajkiem sadzonym lub maślanką smakują wybornie.
Na kolejnej stronie galerii znajdziesz przepis na młode ziemniaki z piekarnika.