Młode ziemniaki. W czerwcu są najzdrowsze i najsmaczniejsze
Co warto o nich wiedzieć?
Młode ziemniaki w dyskontach możemy kupić już na początku kwietnia, ale na polskie okazy musimy poczekać do połowy czerwca. Wtedy rozpoczyna się na nie sezon i właśnie wówczas są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Mamy dla was kilka rad, jak się z nimi obchodzić. Obierać, czy nie, jak je gotować i co zrobić, gdy zauważmy zielone plamki? Mamy dla was także pyszny przepis na młode ziemniaczki w mundurkach z piekarnika.
Zobacz także wideo: Przepis na młode ziemniaki z jajkiem i koperkiem w lekkim sosie jogurtowym
Dlaczego warto je jeść?
Ziemniaki, wbrew powszechnej opinii, są źródłem witamin i mikroelementów. Zawierają skrobię, witaminę C, potas, wapń, a przy tym nie są tuczące. W 100 gramach znajdziemy tylko ok. 60 kcal. To tłuszcz, którym je krasimy, znacznie zwiększa ich kaloryczność. Dlatego nie warto wykluczać ziemniaków z naszej codziennej diety. Powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, jakie kartofle wybieramy, szczególnie, jeśli decydujemy się na młode ziemniaczki.
Jak kupować młode ziemniaki?
Wbrew pozorom to pytanie wcale nie jest bezpodstawne. Często stojąc przed stoiskiem z warzywami w supermarkecie, pakujemy do reklamówki ziemniaki, które wpadną nam w ręce, a po przyjściu do domu okazuje się, że połowę z nich trzeba wyrzucić. Zdarza się także tak, że sprzedawca na bazarku wciska nam jeszcze zielone ziemniaki i mówi, że to młode okazy i właśnie tak mają wyglądać. Niestety, takie ziemniaki z zielonymi plamkami, zwłaszcza młode, są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Krótko mówiąc są trujące.
Ziemniaki zielenieją, jeśli są narażone na działanie promieni UV. Wówczas powstaje w nich solanina. Ta substancja jest dla nas toksyczna. To ona odpowiada m.in. za wystąpienie wysokiej temperatury po zjedzeniu surowego ziemniaka. W zielonej skórce solaniny jest szczególnie dużo. Zielonych ziemniaków nie należy gotować ani piec w mundurkach, trzeba je bardzo grubo obrać. A najlepiej w ogólne takich nie kupować.
Skrobać, obierać nie obierać?
Młode ziemniaki możesz obierać, ale nie musisz tego robić. W mundurkach smakują jeszcze lepiej. Jednak najczęściej skrobiemy je. Kiedy już kupiłeś najlepsze okazy, wystarczy, że najpierw umyjesz je, a następnie wyszorujesz szczoteczką lub gąbką pod strumieniem zimnej wody.
Kiedy są już czyste, możesz przystąpić do ich gotowania. Postaraj się wybrać okazy jednakowej wielkości. Dzięki temu nie będziesz musiał ich kroić i ugotują się w tym samym czasie. Kiedy są już miękkie, odcedź je, dodaj łyżkę lub dwie masła i podduś je przez chwilę pod przykryciem – 3-4 minuty w zupełności wystarczą. Na koniec dodaj poszatkowana natkę pietruszki lub koperek. Tak ugotowane kartofelki, podane z jajkiem sadzonym lub maślanką smakują wybornie.
Na kolejnej stronie galerii znajdziesz przepis na młode ziemniaki z piekarnika.
Młode ziemniaki pieczone ze skórką
Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, świeży tymianek.
Przygotowanie:
Ziemniaczki umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są większe, przekrój je na pół lub na ćwiartki. Obgotuj je w osolonej wodzie przez 7 minut (od momentu zagotowania wody). Teraz odcedź ziemniaki, a następnie rozłóż ja na papierze do pieczenia, skrop oliwą, osól i oprósz świeżym tymiankiem. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg, dzięki temu ziemniaczki będą ładnie przyrumienione. Podawaj je z upieczonym mięsem lub jako przekąska z sosem czosnkowym lub tzatziki.