Młode ziemniaki. W czerwcu są najzdrowsze i najsmaczniejsze

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Karolina Wójciga

/ 5Co warto o nich wiedzieć?

Obraz
© Shutterstock.com

Młode ziemniaki w dyskontach możemy kupić już na początku kwietnia, ale na polskie okazy musimy poczekać do połowy czerwca. Wtedy rozpoczyna się na nie sezon i właśnie wówczas są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Mamy dla was kilka rad, jak się z nimi obchodzić. Obierać, czy nie, jak je gotować i co zrobić, gdy zauważmy zielone plamki? Mamy dla was także pyszny przepis na młode ziemniaczki w mundurkach z piekarnika.

Zobacz także wideo: Przepis na młode ziemniaki z jajkiem i koperkiem w lekkim sosie jogurtowym

/ 5Dlaczego warto je jeść?

Obraz
© WP.PL

Ziemniaki, wbrew powszechnej opinii, są źródłem witamin i mikroelementów. Zawierają skrobię, witaminę C, potas, wapń, a przy tym nie są tuczące. W 100 gramach znajdziemy tylko ok. 60 kcal. To tłuszcz, którym je krasimy, znacznie zwiększa ich kaloryczność. Dlatego nie warto wykluczać ziemniaków z naszej codziennej diety. Powinniśmy jednak zwracać uwagę na to, jakie kartofle wybieramy, szczególnie, jeśli decydujemy się na młode ziemniaczki.

/ 5Jak kupować młode ziemniaki?

Obraz
© 123RF.COM

Wbrew pozorom to pytanie wcale nie jest bezpodstawne. Często stojąc przed stoiskiem z warzywami w supermarkecie, pakujemy do reklamówki ziemniaki, które wpadną nam w ręce, a po przyjściu do domu okazuje się, że połowę z nich trzeba wyrzucić. Zdarza się także tak, że sprzedawca na bazarku wciska nam jeszcze zielone ziemniaki i mówi, że to młode okazy i właśnie tak mają wyglądać. Niestety, takie ziemniaki z zielonymi plamkami, zwłaszcza młode, są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Krótko mówiąc są trujące.

Ziemniaki zielenieją, jeśli są narażone na działanie promieni UV. Wówczas powstaje w nich solanina. Ta substancja jest dla nas toksyczna. To ona odpowiada m.in. za wystąpienie wysokiej temperatury po zjedzeniu surowego ziemniaka. W zielonej skórce solaniny jest szczególnie dużo. Zielonych ziemniaków nie należy gotować ani piec w mundurkach, trzeba je bardzo grubo obrać. A najlepiej w ogólne takich nie kupować.

/ 5Skrobać, obierać nie obierać?

Obraz
© 123RF.COM

Młode ziemniaki możesz obierać, ale nie musisz tego robić. W mundurkach smakują jeszcze lepiej. Jednak najczęściej skrobiemy je. Kiedy już kupiłeś najlepsze okazy, wystarczy, że najpierw umyjesz je, a następnie wyszorujesz szczoteczką lub gąbką pod strumieniem zimnej wody.

Kiedy są już czyste, możesz przystąpić do ich gotowania. Postaraj się wybrać okazy jednakowej wielkości. Dzięki temu nie będziesz musiał ich kroić i ugotują się w tym samym czasie. Kiedy są już miękkie, odcedź je, dodaj łyżkę lub dwie masła i podduś je przez chwilę pod przykryciem – 3-4 minuty w zupełności wystarczą. Na koniec dodaj poszatkowana natkę pietruszki lub koperek. Tak ugotowane kartofelki, podane z jajkiem sadzonym lub maślanką smakują wybornie.
Na kolejnej stronie galerii znajdziesz przepis na młode ziemniaki z piekarnika.

/ 5Młode ziemniaki pieczone ze skórką

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 kg młodych ziemniaczków, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól, świeży tymianek.
Przygotowanie:
Ziemniaczki umyj pod bieżącą wodą. Jeśli są większe, przekrój je na pół lub na ćwiartki. Obgotuj je w osolonej wodzie przez 7 minut (od momentu zagotowania wody). Teraz odcedź ziemniaki, a następnie rozłóż ja na papierze do pieczenia, skrop oliwą, osól i oprósz świeżym tymiankiem. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30-35 minut. Pod koniec pieczenia włącz termoobieg, dzięki temu ziemniaczki będą ładnie przyrumienione. Podawaj je z upieczonym mięsem lub jako przekąska z sosem czosnkowym lub tzatziki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Bardzo rzadko trafia na nasze talerze. Ma dużo białka, żelaza i świetnie wpływa na serce
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Dodaj do jajecznicy. Nasyci na długo, a myślenie i koncentracja wskoczą na najwyższy poziom
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Azjatki znają od dawna. Dzięki niej są szczupłe i mają gładką skórę
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Nowa współpraca OSHEE i Maty: limitowana edycja napojów
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Są nazywane "chlebem życia". Działają przeciwzawałowo i potrafią koić nerwy
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Miękka i soczysta alternatywa dla kurczaka. Korzystam z promocji i piekę na rodzinny obiad
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Pomaga na stłuszczoną wątrobę i wysokie ciśnienie
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Cebula jednak nie dla każdego. Te osoby powinny omijać ją szerokim łukiem
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Pokrusz i zalej wrzątkiem. Pomoże schudnąć i pozbyć się wzdęć
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Kefir i maślanka. Co tak naprawdę jest zdrowsze dla naszych jelit?
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Polacy jesienią i zimą piją ją litrami. Znany dietetyk mówi, że powoduje stany zapalne
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem
Przyprawa znana z pierników działa kojąco na obciążone jelita. Połącz z tym naparem