Młode ziemniaki - jak najlepiej je przygotować?
Sezon na młode ziemniaki właśnie się rozpoczął. W połączeniu z koperkiem, zsiadłym mlekiem i jajkiem sadzonym to pomysł na pożywne, tanie i pyszne danie obiadowe. Jak jednak rozpoznać, czy produkt pochodzi z polskiej uprawy? I jak postępować w trakcie gotowania tych warzyw - obierać czy tylko dokładnie umyć? Na te pytania odpowiedział w "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski. Przed spożyciem młodych ziemniaczków warto wiedzieć również, jakich wartości odżywczych dostarczają i w jaki sposób można je podać.
Obierać czy szorować?
Młode ziemniaki - zdrowe pod pewnym warunkiem
Młode ziemniaki charakteryzują się znacznie większą ilością wody w składzie, co sprawia, że nie tylko szybciej się gotują, ale także nie nadają się do długiego przechowywania. Warzywo warto kupować u sprawdzonego sprzedawcy, a najlepiej - bezpośrednio u producenta, który nie stosuje pestycydów i innych sztucznych środków ochrony roślin, mogących przeniknąć do ziemniaków i zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wybierajmy bulwy twarde, suche oraz ładnie ukształtowane. Przede wszystkim zwróćmy uwagę, czy są dojrzałe i nie mają zielonych przebarwień, zwiastujących często obecność pod skórką solaniny - bardzo niebezpiecznego związku chemicznego, który powstaje, gdy w fazie wzrostu ziemniak jest odsłonięty i wyeksponowany na działanie promieni słonecznych. Solanina spożyta w nadmiernych ilościach może być przyczyną niestrawności, bólów brzucha i zatruć pokarmowych. Objawy zatrucia bardzo przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, bóle i zawroty głowy. W skrajnych wypadkach kończy się to długim leczeniem w szpitalu.
Jak obchodzić się z młodymi ziemniakami?
Gdy podczas przygotowywania obiadu zauważymy na ziemniaku zielone plamki, koniecznie trzeba je usunąć, a warzywo obrać. W innych przypadkach pozbawianie młodych kartofli skórki nie jest wskazane. To właśnie ona zawiera bogactwo wartościowych substancji, z których słynie to warzywo.
W skórce znajdziemy ich znacznie więcej niż w miąższu. Szczególnie dotyczy to potasu, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie, a poza tym jest pierwiastkiem, mającym kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu. Pamiętajmy, że pół kilograma ziemniaków pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na potas. Warzywo jest także źródłem cennego błonnika (ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu), witamin z grupy B, C, A i E oraz żelaza, wapnia, fosforu i cynku.
Młodych kartofli nie powinno się przyrządzać na zbyt silnym ogniu, ponieważ wtedy ich zewnętrzna warstwa się rozgotuje i popęka, a wnętrze nadal będzie surowe.
Młode ziemniaki w łupinach
Składniki: 2 kg młodych małych ziemniaków, oliwa z oliwek, koperek, zielona cebulka, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: ziemniaki umyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Następnie doprawić i zapiekać aż będą miękkie.
Pikantne młode ziemniaki z ciecierzycą
Składniki: 650 g młodych ziemniaków, 1 szklanka suszonej ciecierzycy (namoczyć na noc), 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 cebula, pokrojona w piórka, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki natki pietruszki. 2/3 łyżeczki kuminu, 2/3 łyżeczki mielonego chili, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki oleju rzepakowego, papryka ostra, sól, pieprz.
Przygotowanie: ciecierzycę przepłukać, wlać świeżą wodę, dodać ziela angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać sól. Ziemniaki dobrze umyć, przekroić na pół. Razem z ciecierzycą umieścić je w misce, dodać cebulę, przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać natką pietruszki, dodać rozdrobniony czosnek i zamknąć przykrywką. Umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby ciecierzyca i ziemniaki ładnie się zarumieniły.
Ziemniaki po cabańsku
Składniki: 3 kg ziemniaków, 5 większych cebul, 450 g marchewki, 3 kiełbasy, plastry boczku do wyłożenia dna garnka, 1/3 paczki smalcu, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *ziemniaki myjemy, obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i, tak jak kiełbasę, kroimy w plastry. Pietruszkę płuczemy i siekamy. W garnku z grubym dnem układamy warstwami składniki w następującej kolejności: plastry boczku na dno garnka, ćwiartki ziemniaków, marchewka, sól i pieprz, cebula, kiełbasa, natka pietruszki. Na koniec układamy (koniecznie) ćwiartki ziemniaków oraz pokrojony na kawałki smalec. Garnek przykrywamy liściem kapusty lub papierem pergaminowym i pokrywką. Brzegi papieru lub kapusty powinny znajdować się wewnątrz garnka - inaczej woda wyparuje i ziemniaki się przypalą. Garnek ustawiamy na kuchence na średnim ogniu na ok. 50-60 minut. Po 50 minutach sprawdzamy za pomocą widelca, czy ziemniaki są miękkie. Czas przygotowania dania zależy od rodzaju ziemniaków.
Więcej przepisów autora na www.tanio-szybko-smacznie.pl
Ziemniaki faszerowane
Składniki: 4 duże ziemniaki, 1 łyżka masła, 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek, 1/2 średniej cebuli. Sos: 3 łyżki masła, 1/4 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki startego sera cheddar, 1/4 łyżeczka papryki mielonej, sól, pieprz do smaku. Nadzienie: 1 łyżka masła, 100 g szpinaku, 1/2 szklanki mleka.
*Przygotowanie: *ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie rozgrzewamy na małej patelni masło, wrzucamy posiekaną cebulę, pieczarki i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Trzymając rondelek na małym ogniu powoli wlewamy mleko cały czas mieszając drewnianą łyżką. aż sos się zagęści. Dodajemy starty ser i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 1 minutę, aż się rozpuści. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Ugotowane ziemniaki studzimy, a następnie odcinamy wierzch każdego z nich. Za pomocą łyżki wyjmujemy część miąższu z ziemniaków tak, aby skórka tworzyła miseczkę. Miąższu nie wyrzucamy tylko rozgniatamy go widelcem na puree. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy rozmrożony szpinak. Chwilę podsmażamy i dodajemy puree ziemniaczane. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Do każdego wydrążonego ziemniaka wkładamy łyżkę pieczarek z cebulą, ok. 2 łyżki sosu serowego i
ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej. Posypujemy ziemniaki odrobiną startego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Ser powinien się roztopić. Ziemniaki podajemy gorące na sałatce z rukoli lub z inną sałatką z mieszanych warzyw.
Więcej przepisów autora na www.tanio-szybko-smacznie.pl
x-news.pl/mp/WP Kuchnia