Młode ziemniaki - jak najlepiej je przygotować?

Sezon na młode ziemniaki właśnie się rozpoczął. W połączeniu z koperkiem, zsiadłym mlekiem i jajkiem sadzonym to pomysł na pożywne, tanie i pyszne danie obiadowe. Jak jednak rozpoznać, czy produkt pochodzi z polskiej uprawy? I jak postępować w trakcie gotowania tych warzyw - obierać czy tylko dokładnie umyć? Na te pytania odpowiedział w "Dzień Dobry TVN" Piotr Kucharski. Przed spożyciem młodych ziemniaczków warto wiedzieć również, jakich wartości odżywczych dostarczają i w jaki sposób można je podać.

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL

/ 7Obierać czy szorować?

/ 7Młode ziemniaki - zdrowe pod pewnym warunkiem

Obraz
© 123RF.COM

Młode ziemniaki charakteryzują się znacznie większą ilością wody w składzie, co sprawia, że nie tylko szybciej się gotują, ale także nie nadają się do długiego przechowywania. Warzywo warto kupować u sprawdzonego sprzedawcy, a najlepiej - bezpośrednio u producenta, który nie stosuje pestycydów i innych sztucznych środków ochrony roślin, mogących przeniknąć do ziemniaków i zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wybierajmy bulwy twarde, suche oraz ładnie ukształtowane. Przede wszystkim zwróćmy uwagę, czy są dojrzałe i nie mają zielonych przebarwień, zwiastujących często obecność pod skórką solaniny - bardzo niebezpiecznego związku chemicznego, który powstaje, gdy w fazie wzrostu ziemniak jest odsłonięty i wyeksponowany na działanie promieni słonecznych. Solanina spożyta w nadmiernych ilościach może być przyczyną niestrawności, bólów brzucha i zatruć pokarmowych. Objawy zatrucia bardzo przypominają grypę: wysoka gorączka, poty, bóle i zawroty głowy. W skrajnych wypadkach kończy się to długim leczeniem w szpitalu.

/ 7Jak obchodzić się z młodymi ziemniakami?

Obraz
© WP.PL

Gdy podczas przygotowywania obiadu zauważymy na ziemniaku zielone plamki, koniecznie trzeba je usunąć, a warzywo obrać. W innych przypadkach pozbawianie młodych kartofli skórki nie jest wskazane. To właśnie ona zawiera bogactwo wartościowych substancji, z których słynie to warzywo.

W skórce znajdziemy ich znacznie więcej niż w miąższu. Szczególnie dotyczy to potasu, który pomaga utrzymać ciśnienie krwi na właściwym poziomie, a poza tym jest pierwiastkiem, mającym kluczowe znaczenie dla regulacji gospodarki wodnej organizmu. Pamiętajmy, że pół kilograma ziemniaków pokrywa nasze całodzienne zapotrzebowanie na potas. Warzywo jest także źródłem cennego błonnika (ułatwia trawienie i obniża poziom cholesterolu), witamin z grupy B, C, A i E oraz żelaza, wapnia, fosforu i cynku.

Młodych kartofli nie powinno się przyrządzać na zbyt silnym ogniu, ponieważ wtedy ich zewnętrzna warstwa się rozgotuje i popęka, a wnętrze nadal będzie surowe.

/ 7Młode ziemniaki w łupinach

Obraz
© WP.PL

Składniki: 2 kg młodych małych ziemniaków, oliwa z oliwek, koperek, zielona cebulka, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: ziemniaki umyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym i skropić oliwą. Następnie doprawić i zapiekać aż będą miękkie.

/ 7Pikantne młode ziemniaki z ciecierzycą

Obraz
© WP.PL

Składniki: 650 g młodych ziemniaków, 1 szklanka suszonej ciecierzycy (namoczyć na noc), 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 cebula, pokrojona w piórka, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki natki pietruszki. 2/3 łyżeczki kuminu, 2/3 łyżeczki mielonego chili, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 4 łyżki oleju rzepakowego, papryka ostra, sól, pieprz.

Przygotowanie: ciecierzycę przepłukać, wlać świeżą wodę, dodać ziela angielskie, liść laurowy i gotować do miękkości, pod koniec gotowania dodać sól. Ziemniaki dobrze umyć, przekroić na pół. Razem z ciecierzycą umieścić je w misce, dodać cebulę, przyprawy oraz olej i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać natką pietruszki, dodać rozdrobniony czosnek i zamknąć przykrywką. Umieścić w nagrzanym do 200 stopni piekarniku i piec, aż ziemniaki zaczną mięknąć. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając, aby ciecierzyca i ziemniaki ładnie się zarumieniły.

/ 7Ziemniaki faszerowane

Obraz
© WP.PL

Składniki: 4 duże ziemniaki, 1 łyżka masła, 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek, 1/2 średniej cebuli. Sos: 3 łyżki masła, 1/4 szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki startego sera cheddar, 1/4 łyżeczka papryki mielonej, sól, pieprz do smaku. Nadzienie: 1 łyżka masła, 100 g szpinaku, 1/2 szklanki mleka.

*Przygotowanie: *ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach do miękkości. W międzyczasie rozgrzewamy na małej patelni masło, wrzucamy posiekaną cebulę, pieczarki i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy mąkę robiąc zasmażkę. Trzymając rondelek na małym ogniu powoli wlewamy mleko cały czas mieszając drewnianą łyżką. aż sos się zagęści. Dodajemy starty ser i gotujemy na minimalnym ogniu ok. 1 minutę, aż się rozpuści. Doprawiamy papryką, solą, pieprzem. Ugotowane ziemniaki studzimy, a następnie odcinamy wierzch każdego z nich. Za pomocą łyżki wyjmujemy część miąższu z ziemniaków tak, aby skórka tworzyła miseczkę. Miąższu nie wyrzucamy tylko rozgniatamy go widelcem na puree. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy rozmrożony szpinak. Chwilę podsmażamy i dodajemy puree ziemniaczane. Wlewamy gorące mleko cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Do każdego wydrążonego ziemniaka wkładamy łyżkę pieczarek z cebulą, ok. 2 łyżki sosu serowego i
ok. 2 łyżki masy ziemniaczanej. Posypujemy ziemniaki odrobiną startego sera i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 10 minut. Ser powinien się roztopić. Ziemniaki podajemy gorące na sałatce z rukoli lub z inną sałatką z mieszanych warzyw.

Więcej przepisów autora na www.tanio-szybko-smacznie.pl

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa