Jak kupować młode ziemniaki?
Wbrew pozorom to pytanie wcale nie jest bezpodstawne. Często stojąc przed stoiskiem z warzywami w supermarkecie, pakujemy do reklamówki ziemniaki, które wpadną nam w ręce, a po przyjściu do domu okazuje się, że połowę z nich trzeba wyrzucić. Zdarza się także tak, że sprzedawca na bazarku wciska nam jeszcze zielone ziemniaki i mówi, że to młode okazy i właśnie tak mają wyglądać. Niestety, takie ziemniaki z zielonymi plamkami, zwłaszcza młode, są bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Krótko mówiąc są trujące.
Ziemniaki zielenieją, jeśli są narażone na działanie promieni UV. Wówczas powstaje w nich solanina. Ta substancja jest dla nas toksyczna. To ona odpowiada m.in. za wystąpienie wysokiej temperatury po zjedzeniu surowego ziemniaka. W zielonej skórce solaniny jest szczególnie dużo. Zielonych ziemniaków nie należy gotować ani piec w mundurkach, trzeba je bardzo grubo obrać. A najlepiej w ogólne takich nie kupować.