Pasztet warzywny z marchewką i soczewicą
Składniki:
- 1½ szklanki czerwonej soczewicy (ugotowanej),
- 5 dużych marchewek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy,
- ½ łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki siemienia lnianego.
Przygotowanie: marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko chwilę podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy, kmin rzymski i kolendrę, wymieszaj. Wsyp marchewkę i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z kaszą, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodaj masło orzechowe, siemię lniane, ostrą paprykę i ponownie zamieszaj. Masę przełóż do natłuszczonej oliwą keksówki. Piecz przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczony pasztet wystudź na kratce.