Marchewka w 5 prostych przepisach. Każdy inni, ale równie smaczny
Będzie pysznie!
Piernik marchewkowy
Składniki:
- ½ kg marchwi,
- ½ kostki masła,
- ½ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich.
Przygotowanie: masło utrzyj z żółtkami oraz cukrem, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz przyprawę do piernika. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj ją do pozostałych składników. Dosyp rozdrobnione orzechy włoskie i całość delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 55-60 minut.