Marchewka w 5 prostych przepisach. Każdy inni, ale równie smaczny

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Będzie pysznie!

Obraz
© 123RF.COM

Dobrze nam znana marchewka jest jednym z tych warzyw, którego na sklepowych półkach nie brakuje przez cały rok. Można wyczarować z niej prawdziwe kulinarne cuda. Dlatego zasługuje na znacznie więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do rosołu czy surówki. Poznaj 5 przepisów na dania, w których marchewka gra pierwsze skrzypce.

Składniki:

  • ½ kg marchwi,
  • ½ kostki masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich.

Przygotowanie: masło utrzyj z żółtkami oraz cukrem, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz przyprawę do piernika. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj ją do pozostałych składników. Dosyp rozdrobnione orzechy włoskie i całość delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 55-60 minut.

/ 5Pasztet warzywny z marchewką i soczewicą

Obraz
© 123RF.COM
  • 1½ szklanki czerwonej soczewicy (ugotowanej),
  • 5 dużych marchewek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki siemienia lnianego.

Przygotowanie: marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko chwilę podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy, kmin rzymski i kolendrę, wymieszaj. Wsyp marchewkę i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z kaszą, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodaj masło orzechowe, siemię lniane, ostrą paprykę i ponownie zamieszaj. Masę przełóż do natłuszczonej oliwą keksówki. Piecz przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczony pasztet wystudź na kratce.

/ 5Placuszki marchewkowe

Obraz
© 123RF.COM
  • 5-6 dużych marchewek,
  • duże jajko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 50 g sera żółtego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • do podania jogurt naturalny lub śmietana.

Przygotowanie: marchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce i wsyp do miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, rozkłócone jajko, imbir i starty ser żółty. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami. Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, wyłóż je na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

/ 5Zupa marchwiowa

Obraz
© Fotolia
  • 1 kg marchwi,
  • ¼ kostki masła,
  • pomarańcza,
  • niewielki korzeń imbiru,
  • 1½ l bulionu drobiowego,
  • ¾ szklanki śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: marchewki obierz i pokrój w plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oleju rzepakowego. Dodaj starty imbir, a następnie pokrojone marchewki i całość podsmaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodaj podsmażone marchewki i gotuj wszystko przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go do zupy. Zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj jego zawartość przy pomocy blendera. Teraz do zupy powoli dodawaj śmietanę, cały czas mieszając zawartość garnka, a następnie ponownie podgrzej zupę przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku możesz doprawić ją ząbkiem czosnku.

/ 5Dżem marchewkowo-pomarańczowy

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 kg słodkich marchewek,
  • ½ kg pomarańczy,
  • szklanka cukru (najlepiej trzcinowego),
  • łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie: marchewki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej go do garnka, dodaj marchewkę i duś przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zmiksuj wszystko przy użyciu blendera. Dodaj cukier oraz cynamon i gotuj całość przez ok. 15 minut. Gorący dżem wlej do wyparzonych słoiczków i od razu zakręć, postaw do góry dnem i gotowe. Następnego dnia możesz cieszyć się smakiem pysznego dżemu marchewkowo-pomarańczowego.

Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru