Marchewka w 5 prostych przepisach. Każdy inni, ale równie smaczny
Będzie pysznie!
Dobrze nam znana marchewka jest jednym z tych warzyw, którego na sklepowych półkach nie brakuje przez cały rok. Można wyczarować z niej prawdziwe kulinarne cuda. Dlatego zasługuje na znacznie więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do rosołu czy surówki. Poznaj 5 przepisów na dania, w których marchewka gra pierwsze skrzypce.
Składniki:
- ½ kg marchwi,
- ½ kostki masła,
- ½ szklanki cukru,
- 3 jajka,
- 3 szklanki mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich.
Przygotowanie: masło utrzyj z żółtkami oraz cukrem, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz przyprawę do piernika. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj ją do pozostałych składników. Dosyp rozdrobnione orzechy włoskie i całość delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 55-60 minut.
Pasztet warzywny z marchewką i soczewicą
- 1½ szklanki czerwonej soczewicy (ugotowanej),
- 5 dużych marchewek,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka oliwy,
- ½ łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki siemienia lnianego.
Przygotowanie: marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko chwilę podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy, kmin rzymski i kolendrę, wymieszaj. Wsyp marchewkę i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z kaszą, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodaj masło orzechowe, siemię lniane, ostrą paprykę i ponownie zamieszaj. Masę przełóż do natłuszczonej oliwą keksówki. Piecz przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczony pasztet wystudź na kratce.
Placuszki marchewkowe
- 5-6 dużych marchewek,
- duże jajko,
- 2-3 łyżki mąki,
- 50 g sera żółtego,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka startego korzenia imbiru,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- do podania jogurt naturalny lub śmietana.
Przygotowanie: marchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce i wsyp do miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, rozkłócone jajko, imbir i starty ser żółty. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami. Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, wyłóż je na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Zupa marchwiowa
- 1 kg marchwi,
- ¼ kostki masła,
- pomarańcza,
- niewielki korzeń imbiru,
- 1½ l bulionu drobiowego,
- ¾ szklanki śmietany 30 proc.,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: marchewki obierz i pokrój w plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oleju rzepakowego. Dodaj starty imbir, a następnie pokrojone marchewki i całość podsmaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodaj podsmażone marchewki i gotuj wszystko przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go do zupy. Zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj jego zawartość przy pomocy blendera. Teraz do zupy powoli dodawaj śmietanę, cały czas mieszając zawartość garnka, a następnie ponownie podgrzej zupę przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku możesz doprawić ją ząbkiem czosnku.
Dżem marchewkowo-pomarańczowy
- 1 kg słodkich marchewek,
- ½ kg pomarańczy,
- szklanka cukru (najlepiej trzcinowego),
- łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie: marchewki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej go do garnka, dodaj marchewkę i duś przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zmiksuj wszystko przy użyciu blendera. Dodaj cukier oraz cynamon i gotuj całość przez ok. 15 minut. Gorący dżem wlej do wyparzonych słoiczków i od razu zakręć, postaw do góry dnem i gotowe. Następnego dnia możesz cieszyć się smakiem pysznego dżemu marchewkowo-pomarańczowego.
Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką