Marchewka w 5 prostych przepisach. Każdy inni, ale równie smaczny

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

/ 5Będzie pysznie!

Obraz
© 123RF.COM

Dobrze nam znana marchewka jest jednym z tych warzyw, którego na sklepowych półkach nie brakuje przez cały rok. Można wyczarować z niej prawdziwe kulinarne cuda. Dlatego zasługuje na znacznie więcej, niż bycie skromnym dodatkiem do rosołu czy surówki. Poznaj 5 przepisów na dania, w których marchewka gra pierwsze skrzypce.

Składniki:

  • ½ kg marchwi,
  • ½ kostki masła,
  • ½ szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki przyprawy do piernika,
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich.

Przygotowanie: masło utrzyj z żółtkami oraz cukrem, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, startą na dużych oczkach tarki marchewkę oraz przyprawę do piernika. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj ją do pozostałych składników. Dosyp rozdrobnione orzechy włoskie i całość delikatnie wymieszaj, a następnie przelej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wstaw ją do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 55-60 minut.

/ 5Pasztet warzywny z marchewką i soczewicą

Obraz
© 123RF.COM
  • 1½ szklanki czerwonej soczewicy (ugotowanej),
  • 5 dużych marchewek,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki sproszkowanej kolendry,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki siemienia lnianego.

Przygotowanie: marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko chwilę podsmaż. Dodaj przecier pomidorowy, kmin rzymski i kolendrę, wymieszaj. Wsyp marchewkę i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Odstaw do przestudzenia. Ugotowaną soczewicę zmiksuj z kaszą, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodaj masło orzechowe, siemię lniane, ostrą paprykę i ponownie zamieszaj. Masę przełóż do natłuszczonej oliwą keksówki. Piecz przez 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Upieczony pasztet wystudź na kratce.

/ 5Placuszki marchewkowe

Obraz
© 123RF.COM
  • 5-6 dużych marchewek,
  • duże jajko,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 50 g sera żółtego,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka startego korzenia imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • do podania jogurt naturalny lub śmietana.

Przygotowanie: marchewki umyj, obierz, zetrzyj na tarce i wsyp do miski. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, rozkłócone jajko, imbir i starty ser żółty. Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku przyprawami. Smaż placki na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kiedy będą gotowe, wyłóż je na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj z jogurtem naturalnym lub śmietaną.

/ 5Zupa marchwiowa

Obraz
© Fotolia
  • 1 kg marchwi,
  • ¼ kostki masła,
  • pomarańcza,
  • niewielki korzeń imbiru,
  • 1½ l bulionu drobiowego,
  • ¾ szklanki śmietany 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: marchewki obierz i pokrój w plasterki. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło z odrobiną oleju rzepakowego. Dodaj starty imbir, a następnie pokrojone marchewki i całość podsmaż na małym ogniu przez ok. 10 minut. Do gorącego bulionu dodaj podsmażone marchewki i gotuj wszystko przez ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyciśnij sok z pomarańczy i dodaj go do zupy. Zdejmij garnek z ognia i dokładnie zmiksuj jego zawartość przy pomocy blendera. Teraz do zupy powoli dodawaj śmietanę, cały czas mieszając zawartość garnka, a następnie ponownie podgrzej zupę przez 5 minut na niewielkim ogniu. Dodaj sól i pieprz do smaku. Dla bardziej intensywnego smaku możesz doprawić ją ząbkiem czosnku.

/ 5Dżem marchewkowo-pomarańczowy

Obraz
© 123RF.COM
  • 1 kg słodkich marchewek,
  • ½ kg pomarańczy,
  • szklanka cukru (najlepiej trzcinowego),
  • łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie: marchewki dokładnie umyj i pokrój w drobną kostkę. Wyciśnij sok z pomarańczy, wlej go do garnka, dodaj marchewkę i duś przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zmiksuj wszystko przy użyciu blendera. Dodaj cukier oraz cynamon i gotuj całość przez ok. 15 minut. Gorący dżem wlej do wyparzonych słoiczków i od razu zakręć, postaw do góry dnem i gotowe. Następnego dnia możesz cieszyć się smakiem pysznego dżemu marchewkowo-pomarańczowego.

Zobacz także wideo: Marokańskie wydanie sałatki z marchewką

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia