Len, siemię lniane - stosowanie, właściwości

Len to roślina, którą zazwyczaj kojarzymy z różnego rodzaju wyrobami włókienniczymi. Warto jednak zdawać sobie sprawę z tego, że posiada ona także szereg leczniczych właściwości i może się okazać pomocna w trakcie rozmaitych dolegliwości. Niektórzy wykorzystują len również do doprawienia przygotowywanych przez siebie potraw. Jakie jeszcze są zastosowania tej rośliny? Poznaj wszystkie tajemnice skrywane przez len.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Już w czasach prehistorycznych len wykorzystywany był do produkcji tekstyliów. Najstarsze dowody świadczące o takim użyciu rośliny datowane są na okres górnego paleolitu i liczą ponad 30 tysięcy lat! Wiadomo, że len uprawiano na szeroką skalę w starożytnym Egipcie, gdzie wyrabiano z niego bieliznę dla kapłanów, pościele oraz płótno dla mumii. W Cesarstwie Rzymskim natomiast z rośliny uzyskiwano wysokiej jakości żagle. Do dziś roślinę tę wykorzystuje się do wytwarzania różnych tkanin. Niewiele osób jednak wie, że zastosowanie lnu jest o wiele szersze! Jego nasiona posiadają wiele leczniczych właściwości, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Len ([siemię lniane](https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-siemienia-lnianego))

– opis ogólny rośliny

Len pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Bliskiego Wschodu oraz rejonu Żyznego Półksiężyca. Roślina obecnie nie występuje w stanie dzikim. Jej uprawy można za to spotkać na każdym kontynencie, choć ze względu na preferencje rośliny, ich największe skupiska znajdują się na obszarach klimatu umiarkowanego. Istnieje co najmniej kilkanaście gatunków tej rośliny. W Polsce uprawiany jest len karpacki, austriacki, trwały, włochaty, przeczyszczający, złocisty i najbardziej popularny – zwyczajny. To właśnie ten ostatni nie tylko wykorzystywany jest do produkcji tkanin, ale również stosuje się go w tradycyjnym lecznictwie. Len zwyczajny (łac. Linum usitatissimum) to roślina z rodziny lnowatych o prostej i cienkiej łodydze (ok. 50 cm wysokości), drobnych liściach, niebieskich kwiatach oraz owocach w postaci torebek nasiennych, które zawierają w sobie oleiste ziarenka (tzw. siemię lniane).

Właściwości lecznicze lnu

Zebrane przed całkowitym dojrzeniem owoce lnu zostają poddane ususzeniu. W ten sposób uzyskuje się siemię lniane, które zdradza wiele właściwości leczniczych. Co więcej, nasiona lnu stanowią jeden z najpopularniejszych środków stosowanych w medycynie naturalnej. Najczęściej spożywa się je po wcześniejszym namoczeniu – nabierają one wówczas nieco ciemniejszej barwy i nieznacznie pęcznieją. Woda, w której znajdują się nasiona, zwiększa swoją gęstość i zmienia się w coś w rodzaju kisielu. Siemię lniane można również drobno zmielić lub sporządzić z nich wywar.

Ziarna lnu mają przede wszystkim bardzo dobry wpływ na pracę układu pokarmowego. Siemię działa łagodząco między innymi w przypadku stanów zapalnych żołądka, niweluje zaparcia, biegunki, zapewnia odpowiednią perystaltykę jelit, przynosi ukojenie przy wrzodach, likwiduje nadkwasotę, wspomaga trawienie oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Zalane wodą ziarna lnu bardzo często stosowane są przy drobniejszych infekcjach gardła i strun głosowych Wypicie kleiku powstałego na bazie siemienia lnianego zaleca się szczególnie osobom, które na co dzień używają głosu do pracy (np. nauczycielom, lektorom lub śpiewakom). Oprócz tego len wspomaga odporność, leczy niektóre dolegliwości układu moczowego, a także ma właściwości przeciwutleniaczowe. Warto również wspomnieć, że ziarna lnu znajdują zastosowanie w kosmetyce. Uzyskany z nasion olejek poprawia kondycję skóry (pomaga ją nawilżyć oraz pozbyć się wyprysków lub trądziku), a nałożony na włosy nadaje im blasku.

Zastosowanie lnu w kuchni

Nasiona lnu są jadalne i warto je dodać do różnego rodzaju potraw. Dawniej wysuszone ziarna stanowiły dodatek do ziemniaków w okresie postnym. W Indiach natomiast prażony len spożywano z gotowanym ryżem z małą ilością soli oraz wody. Nasionka rośliny są bardzo „bezpiecznym” dodatkiem do potraw – nie wydzielają one żadnego zapachu, a ich smak określa się jako delikatnie cierpki. Ziarna warto dodać do jogurtów, owocowych koktajli, twarożków lub mieszanek innych ziaren. Skutecznie urozmaicą one również tradycyjne naleśniki z marmoladą lub dżemem. Len doskonale komponuje się również z jajecznicą oraz stanowi świetny dodatek do wypiekanego w domowych warunkach chleba. Zmielone nasiona warto dodać również do zup oraz sosów.

Do czego warto dodać len?

• Dżemy owocowe
• Chleb
• Musli z jogurtem
Ciasto drożdżowe
• Herbata ziołowa
• Kisiel

Czy wiesz, że…?

Wzmianki o lnie można znaleźć w Piśmie Świętym. Roślina wymieniana jest wielokrotnie w m.in. w Księdze Wyjścia oraz Księdze Przysłów.

Len ma również właściwości trujące. W niedojrzałych nasionach znajdują się toksyczna substancja o nazwie linatyna, która szczególnie uwydatnia się w przypadku zmielenia nasion. Z tego też względu zaleca się jedzenie nie więcej niż dwóch łyżek lnu w takiej postaci.

Wojciech Chentkiewicz

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny