Pasztet z marchewki i soczewicy
Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy, 4 duże marchewki, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 1/2 łyżeczki sproszkowanego kuminu, 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 3 łyżki masła orzechowego, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, sól i pieprz do smaku, siemię lniane lub sezam jako urozmaicenie (opcjonalnie, 2 łyżki).
Przygotowanie: marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na łyżce oliwy zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć. Dodać przecier pomidorowy, pastę, kumin i kolendrę, wymieszać. Wsypać marchewkę i dusić pod przykryciem 10 minut. Odstawić do przestudzenia. Soczewicę zmiksować z kaszą, a następnie połączyć z wcześniej przygotowaną marchewką. Dodać masło i siemię lub sezam, ponownie zamieszać. Wedle uznania można dodać także ostrą paprykę. Masę przełożyć do natłuszczonej oliwą keksówki. Piec 40-50 minut w piekarniku wcześniej rozgrzanym do 180 stopni C. Pod koniec pieczenia zrobić tzw. test suchego patyczka. Studzić na kratce.