Młoda pokrzywa w kuchni - pomysły na dania
Sama natura
Na wiosenne przesilenie i zmęczenie doskonale sprawdzi się sok z pokrzywy, natomiast odporność i odprężenie zimą zapewni napar z suszu. Listki młodej pokrzywy można też wykorzystać do przygotowania zupy, pesto, sałatki i napoju.
To jeden z pierwszych zielonych dodatków, które możemy włączyć do diety na przednówku. Przez większość uważana za parzący chwast, który nadaje się tylko do wycięcia, to w rzeczywistości roślina pełna witamin i składników mineralnych. Jej liście bogate są w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. To mała apteczka, którą w najlepsze, bo świeżej wersji mamy właśnie pod ręką. Stanowi ważny element w medycynie ludowej. Na wiosenne przesilenie i zmęczenie doskonale sprawdzi się sok z pokrzywy, natomiast odporność i odprężenie zimą zapewni napar z suszu. Listki młodej pokrzywy można też wykorzystać do przygotowania zupy, pesto, sałatki i napoju. Polecamy krótki przewodnik, jak ją zbierać i dlaczego
warto, a także jak włączyć pokrzywę do codziennego jadłospisu.