Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i brukselką
*Składniki: *100 g ryżu, podwójna pierś z kurczaka, 4 duże pieczarki, 1/2 papryki czerwonej, 8 brukselek, 2 małe cebule, ser mozzarella do zapiekanka, 200 g sera żółtego, pieprz i sól do smaku, 1 l bulionu, 4 łyżki ketchupu, 6 łyżek majonezu, natka pietruszki, 3 łyżki oleju, majeranek i czerwona papryka w proszku do przyprawienia mięsa.
*Przygotowanie: * ryż ugotować w bulionie, odcedzić (zostawiając 2 łyżki płynu). Naczynie żaroodporne posmarować odrobiną oleju, wlać bulion i wyłożyć ryż, wyrównując go łyżką. Brukselkę zblanszować i odstawić. Na ryż nałożyć 3 łyżki majonezu oraz 2 łyżki ketchupu. Posypać 1/3 sera żółtego. Cebulę obrać i posiekać. Piersi umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć raz z cebulą. Doprawić do smaku, a następnie przełożyć jako kolejną warstwę do naczynia żaroodpornego i posypać serem żółtym. Na tej samej patelni co kurczak podsmażyć umyte i pokrojone pieczarki oraz paprykę. Dodać do zapiekanki i posypać resztą sera żółtego. Dodać pozostałą część majonezu i ketchupu, dodać brukselki przekrojone na pół oraz kawałki mozzarelli. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez 20-25 minut.