Skarbnica cennych składników
Zaledwie 100 g małych kapustek zapewnia nam 80 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C, której w tym warzywie jest więcej niż np. w cytrynie. Znajdziemy tam także sporo innych witamin: E, K, a także przedstawicieli grupy B. To warzywo zawiera też mnóstwo błonnika, który zwiększa objętość w żołądku i wywołuje uczucie sytości. Jednocześnie poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania. W składzie brukselki jest też wiele minerałów: potasu, magnezu, wapnia, sodu, żelaza, manganu, miedzi czy cynku.
Naukowo potwierdzono, że brukselka jedzona regularnie chroni przed nowotworami - wszystko dzięki zawartości indoli i izosiarkocyjanianów. Ponadto to produkt niskokaloryczny, ma zaledwie 42 kcal w 100 g, więc bez obaw mogą ją jeść osoby dbające o linię.
Jak każda roślina kapustna, brukselka może wywoływać wzdęcia. Dlatego warto ją łączyć z majerankiem, koperkiem, kminkiem czy ziołami prowansalskimi.
Kupując brukselkę, wybierajmy przede wszystkim świeże okazy, ponieważ długo przechowywana charakteryzuje się nieprzyjemnym smakiem i zapachem. Powinna być jasnozielona, mieć ciasno upakowane listki i świeżo wyglądające łodyżki, które świadczą o tym, że została niedawno zebrana.