Przysmak dla dzieci
Mięso królika jest również bardzo bogate w składniki mineralne i witaminy. Dostarcza solidnej dawki żelaza, wapnia, jodu, cynku, kobaltu, miedzi i fosforu, a także witamin z grupy B. - Warto też zwrócić uwagę, że królicze mięso stanowi doskonałe środowisko dla rozpuszczających się w tłuszczu witamin A, D i E - dodaje dietetyk z Centrum Medycznego ENEL-MED.
Dzięki swoim licznym walorom produkt jest często umieszczany na pierwszym miejscu listy przysmaków zalecanych w żywieniu dzieci. Mięso królika można wprowadzić jako pierwsze przy rozszerzaniu diety niemowląt o białko zwierzęce, już od 6-7 miesiąca życia. - Mięso z królika jest lekkostrawne i delikatne, z powodzeniem może być nie tylko podawane dzieciom, ale śmiało mogą po nie sięgać także osoby borykające się z chorobami układu sercowo-naczyniowego i nadciśnieniem tętniczym, anemią, gruźlicą płuc, kamicą, cukrzycą czy nieżytem jelit. Jest też wskazane przy diecie antycholesterolowej, ponieważ charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu, zaledwie 35-40 mg w 100 g mięsa - informuje Dominik Konecki. Osoby cierpiące z powodu nietolerancji pokarmowych na pewno ucieszy fakt, że królicze mięso rzadko wywołuje reakcje alergiczne.