Fakty i mity na temat czerwonego mięsa
Czerwone mięso wielu osobom kojarzy się tylko i wyłącznie z wołowiną. Tymczasem jest to także mięso drobiowe czy dziczyzna.
Czerwone mięso wielu osobom kojarzy się tylko i wyłącznie z wołowiną. Tymczasem jest to także drób czy dziczyzna. Dietetyk Anna Jelonek wyjaśniła, czy rzeczywiście takie mięso jest niezdrowe i ile powinno się go dziennie zjadać.
Czerwone mięso jest zalecane osobom, które mają niedobór czerwonych krwinek, a także palaczom czy fanom kawy. Nie powinno się go zjadać więcej niż 200 gramów dziennie. Większa ilość może przyczynić się do powstawania chorób cywilizacyjnych, takich jak zawał serca.
Wbrew powszechnej opinii czerwone mięso nie musi powodować wzrostu złego cholesterolu. Jest to uzależnione od uwarunkowań genetycznych. Część społeczeństwa może spożywać nasycone kwasy tłuszczowe w większych ilościach niż zalecana norma.