Smaczne i zdrowe
Królicze mięso jest drobnoziarniste, co wpływa na jego lekkostrawność. Brak w nim silnie rozbudowanej tkanki łącznej i ścięgnistej, a zawartość tłuszczu nie przekracza 6 proc. Produkt dostarcza nam przede wszystkim wartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. - Przyczyniają się do ograniczenia ryzyka infekcji, mniejszego nasilania się objawów alergicznych, łatwiejszego zwalczania chorób nowotworowych oraz poprawy funkcjonowania układu krążenia czy układu nerwowego, większej sprawności umysłowej, odporności na stres, rzadziej występujących depresji, łatwiejszej nauki, a nawet lepszych efektów w leczeniu bezpłodności - wylicza Dominik Konecki.
W króliczym mięsie znajdziemy m.in. kwasy: linolowy i linolenowy, tworzące łatwe połączenia z cholesterolem, przywracające równowagę pomiędzy jego "dobrą"" i "złą" postacią, a także zwiększające odporność naszego organizmu. Wspomagają również tworzenie kwasu DHA, dbającego o prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Skutecznie zapobiegają chorobie wieńcowej, zawałowi serca, udarowi mózgu czy miażdżycy, a także zwyrodnieniom naczyń, podnosząc ich elastyczność i obniżając przepuszczalność.