Koncentrat bulionu z indyka
Aromatyczny i zdrowy koncentrat. Bez glutaminianu potasu i innych niepotrzebnych dodatków. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", proponuje szybki sposób na domowy koncentrat bulionu z indyka, który na co dzień wykorzystuje do gotowania. Taka baza zapewni nie tylko pyszne, ale i zdrowe potrawy.
Aromatyczny i zdrowy koncentrat. Bez glutaminianu potasu i innych niepotrzebnych dodatków. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", proponuje szybki sposób na domowy koncentrat bulionu z indyka, który na co dzień wykorzystuje do gotowania. Taka baza zapewni nie tylko pyszne, ale i zdrowe potrawy.
Składniki na koncentrat bulionu z indyka (słoiczek):
150 g soli morskiej
1 łyżeczka pieprzu
szczypta płatków chilli
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki Martini Bianco
Mięso zblenduj w termomixie na jednolitą masę lub przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Dodaj ją do rozdrobnionych warzyw oraz ziół. Zmieszaj z solą i pozostałymi składnikami. Całość umieść w garnku i zalej wodą, tak aby przykryła składniki. Gotuj przez ok. 30 minut bez przykrycia. Następnie ponownie zblenduj całość na jednolitą masę. Pozostaw do ostygnięcia, przełóż do słoika i gotowe.
Sugestie: możesz użyć dowolnych ziół. Mięso z indyka możesz zastąpić wołowym albo z kurcząt lub też dowolnym innym. Możesz również mieszać ze sobą różne rodzaje mięs tworząc własne kombinacje. Martini możesz zastąpić białym winem. Do koncentratu możesz też dodać inne swoje ulubione przyprawy, np. curry lub kurkumę. Koncentrat przechowuj w lodówce nawet przez kilka miesięcy! Możesz go również zamrozić, np. w formie kostek. Aby przygotować ok. 1l zupy weź 1 kopiastą łyżkę koncentratu na 1l wody.
Zobacz także: dolmades - greckie gołąbki