Trwa ładowanie...
24-08-2016 12:01

Koncentrat bulionu z indyka

Aromatyczny i zdrowy koncentrat. Bez glutaminianu potasu i innych niepotrzebnych dodatków. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", proponuje szybki sposób na domowy koncentrat bulionu z indyka, który na co dzień wykorzystuje do gotowania. Taka baza zapewni nie tylko pyszne, ale i zdrowe potrawy.

Koncentrat bulionu z indykaŹródło: Justmydelicious
d184lf5
d184lf5

Aromatyczny i zdrowy koncentrat. Bez glutaminianu potasu i innych niepotrzebnych dodatków. Paulina Krajewska, autorka bloga "Justmydelicious", proponuje szybki sposób na domowy koncentrat bulionu z indyka, który na co dzień wykorzystuje do gotowania. Taka baza zapewni nie tylko pyszne, ale i zdrowe potrawy.

Składniki na koncentrat bulionu z indyka (słoiczek):

500 g podudzi z indyka (bez skóry, kości itp.)
300 g warzyw (seler, pietruszka, marchew, por, cebula, ząbek czosnku)
duża garść świeżych ziół i natek (natka pietruszki, oregano, tymianek, lubczyk, kolendra, bazylia, rozmaryn)

150 g soli morskiej
1 łyżeczka pieprzu
szczypta płatków chilli
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki Martini Bianco

Mięso zblenduj w termomixie na jednolitą masę lub przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Dodaj ją do rozdrobnionych warzyw oraz ziół. Zmieszaj z solą i pozostałymi składnikami. Całość umieść w garnku i zalej wodą, tak aby przykryła składniki. Gotuj przez ok. 30 minut bez przykrycia. Następnie ponownie zblenduj całość na jednolitą masę. Pozostaw do ostygnięcia, przełóż do słoika i gotowe.

d184lf5

Sugestie: możesz użyć dowolnych ziół. Mięso z indyka możesz zastąpić wołowym albo z kurcząt lub też dowolnym innym. Możesz również mieszać ze sobą różne rodzaje mięs tworząc własne kombinacje. Martini możesz zastąpić białym winem. Do koncentratu możesz też dodać inne swoje ulubione przyprawy, np. curry lub kurkumę. Koncentrat przechowuj w lodówce nawet przez kilka miesięcy! Możesz go również zamrozić, np. w formie kostek. Aby przygotować ok. 1l zupy weź 1 kopiastą łyżkę koncentratu na 1l wody.

d184lf5
d184lf5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d184lf5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj