Trwa ładowanie...
zupa
Dorota Gepert
Dzisiaj, 22 kwietnia 2025, 16:34

Kiedyś jedli ją najbiedniejsi. Zapomniana zupa jest lepsza niż żurek i barszcz biały

Ewa Wachowicz nie tylko podąża za najnowszymi trendami w kulinariach, ale lubi też przypominać nieco zapomniane przepisy. Najlepszy przykład to właśnie ta zupa. Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a wiosną warto znać na nią przepis. Jest bardzo prosta do przygotowania.

Serwatczanka według Ewy WachowiczSerwatczanka według Ewy WachowiczŹródło: Adobe Stock
d3dqejz
d3dqejz

Serwatczanka to zupa, która w smaku przypomina tradycyjny żurek. Jej przygotowanie jednak jest prostsze, bo niepotrzebny jest do niej zakwas. Wystarczy użyć właśnie serwatki. Ten przepis podchodzi z Podkarpacia, ale zdecydowanie powinien być znany w całym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Do jakich dań dodawać serwatkę?

Kiedyś w kuchni serwatka była używana znacznie częściej. Jeszcze nasze babcie dodawały ją do naleśników, placków i innych wypieków. Traktowano ją też jako napój, który świetnie gasił pragnienie. Serwatka powstaje podczas produkcji serów. Można ją też kupić nawet w dyskontach lub przygotować samodzielnie.

d3dqejz

Co zawiera serwatka?

Serwatka to zdrowy dodatek do dań. W jej składzie jest głównie woda, zawiera też aminokwasy, białka oraz witaminy. Jest bogata w biotynę, fosfor i wapń. Charakteryzuje się niską kalorycznością, a jednocześnie dostarcza organizmowi pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Dlatego stosowanie jej w kuchni to dobry pomysł. Wypróbuj ją do naleśników, albo weź przykład z Ewy Wachowicz i ugotuj serwatczankę. W wersji około wielkanocnej możesz ją podać z jajkami na twardo.

Serwatczanka z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 l serwatki,
  • pól l rosołu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 4 ziemniaki,
  • ¼ kapusty,
  • 1 por,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • pół szklanki śmietany,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obierz i drobno pokrój. Kapustę poszatkuj.
  2. Masło rozpuść w garnku i przesmaż marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie dodaj kapustę, a na koniec plasterki pora. Całość wymieszaj.
  3. Zalej całość ciepłym rosołem. Gotuj do miękkości warzyw.
  4. Następnie dodaj serwatkę.
  5. Odlej szklankę zupy i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj mieszankę do garnka i zagotuj zupę.
  6. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
  7. Podawaj z drobno posiekanym koperkiem.
d3dqejz
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3dqejz
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj