Kiedyś jedli ją najbiedniejsi. Zapomniana zupa jest lepsza niż żurek i barszcz biały
Ewa Wachowicz nie tylko podąża za najnowszymi trendami w kulinariach, ale lubi też przypominać nieco zapomniane przepisy. Najlepszy przykład to właśnie ta zupa. Serwatczanka pochodzi z Podkarpacia, a wiosną warto znać na nią przepis. Jest bardzo prosta do przygotowania.
Serwatczanka to zupa, która w smaku przypomina tradycyjny żurek. Jej przygotowanie jednak jest prostsze, bo niepotrzebny jest do niej zakwas. Wystarczy użyć właśnie serwatki. Ten przepis podchodzi z Podkarpacia, ale zdecydowanie powinien być znany w całym kraju.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie
Do jakich dań dodawać serwatkę?
Kiedyś w kuchni serwatka była używana znacznie częściej. Jeszcze nasze babcie dodawały ją do naleśników, placków i innych wypieków. Traktowano ją też jako napój, który świetnie gasił pragnienie. Serwatka powstaje podczas produkcji serów. Można ją też kupić nawet w dyskontach lub przygotować samodzielnie.
Co zawiera serwatka?
Serwatka to zdrowy dodatek do dań. W jej składzie jest głównie woda, zawiera też aminokwasy, białka oraz witaminy. Jest bogata w biotynę, fosfor i wapń. Charakteryzuje się niską kalorycznością, a jednocześnie dostarcza organizmowi pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Dlatego stosowanie jej w kuchni to dobry pomysł. Wypróbuj ją do naleśników, albo weź przykład z Ewy Wachowicz i ugotuj serwatczankę. W wersji około wielkanocnej możesz ją podać z jajkami na twardo.
Serwatczanka z przepisu Ewy Wachowicz
Składniki:
- 1 l serwatki,
- pól l rosołu,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- ¼ kapusty,
- 1 por,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- pół szklanki śmietany,
- sól i pieprz do smaku,
- pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
- Warzywa obierz i drobno pokrój. Kapustę poszatkuj.
- Masło rozpuść w garnku i przesmaż marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Następnie dodaj kapustę, a na koniec plasterki pora. Całość wymieszaj.
- Zalej całość ciepłym rosołem. Gotuj do miękkości warzyw.
- Następnie dodaj serwatkę.
- Odlej szklankę zupy i wymieszaj ze śmietaną. Dodaj mieszankę do garnka i zagotuj zupę.
- Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj z drobno posiekanym koperkiem.