Kaszotto
Kaszotto to propozycja kulinarna dla wszystkich osób, które lubią dania szybkie, proste i zdrowe, a jednocześnie bardzo smaczne. Zobacz, jak zrobić idealne kaszotto.
Kaszotto to jednogarnkowa potrawa, która jeszcze niedawno nie była szeroko znana w Polsce. Aktualnie to danie zyskuje na popularności, a coraz więcej osób przyrządza je regularnie. My również do tego zachęcamy, ponieważ kaszotto jest bardzo zdrowe i sycące. Jest to także świetna okazja do tego, by skosztować prawdziwego smaku kaszy. Dodatkowo kaszotto to potrawa, którą bardzo łatwo można modyfikować. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, dlatego z pewnością pokochają ją osoby zapracowane.
Kaszotto – jak przygotować
Do jej przygotowania podstawowej wersji kaszotto potrzebny nam będzie przede wszytskim pęczak (czyli kasza jęczmienna), bulion, tłuszcz do smażenia oraz cebula.
Na początku na rozgrzaną patelnię powinniśmy wlać wybrany tłuszcz oraz dodać posiekaną cebulę. Smażymy ją aż do momentu, w którym będzie idealnie zeszklona. Następnie dorzucamy suchy pęczak i podgrzewamy go na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy zobaczymy, że kasza zaczyna jaśnieć, całość podlewamy bulionem. Pamiętajmy jednak, by bulion dolewać partiami. Dopiero gdy nasza kasza wchłonie cały płyn, dolejmy kolejną partię.
Ziarna pęczaku staną się miękkie, a z czasem zaczną się do siebie kleić – jest to znak, że nasza kasza jest gotowa.
Kaszotto – z czym podać
Cały urok kaszotto polega na tym, że jest to potrawa, którą możemy ciągle zmieniać. Przepisów na to danie jest naprawdę wiele. Niektórzy lubią jeść kaszotto z dodatkiem mięsnym, inni wybierają wersje wegetariańskie lub wegańskie. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.
W okresie letnim warto przyrządzić kaszotto z kurkami. Taka potrawa bardzo dobrze będzie komponowała się m.in. z pietruszką lub pomidorami. Jeśli chcemy, by nasze danie było rozgrzewające i nieco cięższe, zróbmy kaszotto z grzybami i kapustą. Na wiosnę proponujemy dodanie do kaszy botwinki oraz pomidorów.
Osoby, które chcą przygotować danie z dodatkiem mięsa, mogą zrobić kaszotto z kurczakiem i szpinakiem lub z indykiem i jarmużem. W książkach kucharskich znajdziemy również przepisy na kaszotto z mięsem mielonym.