Kasza jaglana z warzywami

Obraz

Składniki

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 mały ogórek
  • 1 żółta papryka lub czerwona
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • świeża mięta
  • sól
  • pieprz

Przepis

1. Odmierzamy 1 szklankę kaszy jaglanej.
2. Wsypujemy ją na duże drobne sitko i płuczemy pod kranem z gorącą i zimną wodą.
3. Zagotować wodę w czajniku. Przepłukaną pod kranem kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka.
4. Zagotować w płaskim garnku niecałe 2,5 szklanki wody.
5. Kaszę jaglaną wrzucić na gotującą się wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju i przykryć pokrywką.
6. Kaszę gotować około 15 minut na bardzo małym gazie od momentu zagotowania.
7. Wyłączyć gaz i zostawić na około 5 minut aby odparować nadmiar wody.
8. Kaszy nie mieszać w trakcie gotowania, bo zrobi się papka.
9. Ogórek zielony razem ze skórka i paprykę kroimy w kostkę.
10. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
11. Kaszę mieszamy z warzywami i posiekaną miętą.
12. Doprawiamy solą i pieprzem

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów