Kasza jaglana z warzywami
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 150 g kaszy jaglanej
- 1 mały ogórek
- 1 żółta papryka lub czerwona
- 10 pomidorków koktajlowych
- świeża mięta
- sól
- pieprz
1. Odmierzamy 1 szklankę kaszy jaglanej.
2. Wsypujemy ją na duże drobne sitko i płuczemy pod kranem z gorącą i zimną wodą.
3. Zagotować wodę w czajniku. Przepłukaną pod kranem kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka.
4. Zagotować w płaskim garnku niecałe 2,5 szklanki wody.
5. Kaszę jaglaną wrzucić na gotującą się wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju i przykryć pokrywką.
6. Kaszę gotować około 15 minut na bardzo małym gazie od momentu zagotowania.
7. Wyłączyć gaz i zostawić na około 5 minut aby odparować nadmiar wody.
8. Kaszy nie mieszać w trakcie gotowania, bo zrobi się papka.
9. Ogórek zielony razem ze skórka i paprykę kroimy w kostkę.
10. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
11. Kaszę mieszamy z warzywami i posiekaną miętą.
12. Doprawiamy solą i pieprzem
Przepis poleca "Księgowa w kuchni"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze