Trwa ładowanie...
d4beg3v
23-04-2016 14:39

Kasza jaglana z warzywami

Przepis
4.7
(3 głosy)
Oceń:
d4beg3v
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Składniki
  • 150 g kaszy jaglanej
  • 1 mały ogórek
  • 1 żółta papryka lub czerwona
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • świeża mięta
  • sól
  • pieprz
Przepis

1. Odmierzamy 1 szklankę kaszy jaglanej.
2. Wsypujemy ją na duże drobne sitko i płuczemy pod kranem z gorącą i zimną wodą.
3. Zagotować wodę w czajniku. Przepłukaną pod kranem kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, aby nie była gorzka.
4. Zagotować w płaskim garnku niecałe 2,5 szklanki wody.
5. Kaszę jaglaną wrzucić na gotującą się wodę, dodać 1 łyżeczkę soli, 3 łyżki oleju i przykryć pokrywką.
6. Kaszę gotować około 15 minut na bardzo małym gazie od momentu zagotowania.
7. Wyłączyć gaz i zostawić na około 5 minut aby odparować nadmiar wody.
8. Kaszy nie mieszać w trakcie gotowania, bo zrobi się papka.
9. Ogórek zielony razem ze skórka i paprykę kroimy w kostkę.
10. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki.
11. Kaszę mieszamy z warzywami i posiekaną miętą.
12. Doprawiamy solą i pieprzem

Przepis poleca "Księgowa w kuchni"

Kasza jaglana z warzywami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4beg3v
d4beg3v
d4beg3v
d4beg3v
Więcej tematów
d4beg3v