Jesienne kaszotto z kurkami. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny

Kurkowe szaleństwo. Dzisiaj proponujemy wam pyszne, jesienne kaszotto. Kaszotto z leśnymi grzybami to niebanalne danie. Idealne na obiad lub kolację. Zachwyć rodzinę jednogarnkową potrawą.

Jesienne kaszotto z kurkami. Jednogarnkowe danie dla całej rodzinyJesienne kaszotto z kurkami. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny
Dominika Czerniszewska

Składniki

  • 150 g kaszy pęczak
  • 180 g kurek
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 5 łyżek parmezanu
  • 1 garść pietruszki
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • oliwa

Przepis

Kurki oczyścić. Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pęczak przepłukać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i podsmażyć kurki przez 3 minuty. Wsypać pęczak i zalać bulionem. Gotować przez 15 minut pod przykryciem. Następnie wlać wino i wygotować. Kiedy ziarna będą miękkie, wrzucić pomidory. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość posypać startym parmezanem i pietruszką.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja