Jesienne kaszotto z kurkami. Jednogarnkowe danie dla całej rodziny
Kurkowe szaleństwo. Dzisiaj proponujemy wam pyszne, jesienne kaszotto. Kaszotto z leśnymi grzybami to niebanalne danie. Idealne na obiad lub kolację. Zachwyć rodzinę jednogarnkową potrawą.
Dominika Czerniszewska
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 150 g kaszy pęczak
- 180 g kurek
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 5 łyżek parmezanu
- 1 garść pietruszki
- sól i pieprz świeżo mielony
- oliwa
Przepis
Kurki oczyścić. Cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pęczak przepłukać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i podsmażyć kurki przez 3 minuty. Wsypać pęczak i zalać bulionem. Gotować przez 15 minut pod przykryciem. Następnie wlać wino i wygotować. Kiedy ziarna będą miękkie, wrzucić pomidory. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość posypać startym parmezanem i pietruszką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl