Do deserów i dań obiadowych
Słodko-kwaskowy smak karamboli sprawia, że do drinków, sałatek czy deserów warto ją dodać nie tylko dla ozdoby. Ten niepozorny owoc pasuje do wszystkich owoców morza i ryb, ale także do delikatnych mięs, np. drobiu. Jeśli chcemy wykorzystać karambolę do dań obiadowych, możemy podsmażyć ją krótko na maśle - dzięki temu odrobinę zmięknie i zmieni swoją teksturę, jednak jej magiczny kształt pozostanie. Karambolę możemy także poddusić, jednak nie powinno się tego robić zbyt długo, jeśli nie chcemy, by się rozpadła.
Doskonale smakują też koktajle z dodatkiem karamboli. Możemy dodać ją do rozmaitych innych owoców, najlepiej jednak czuje się w towarzystwie słodkich, ciężkich smaków - np. banana. Przed zmiksowaniem z innymi owocami (i dodatkami: jak cukier trzcinowy, miód czy przyprawy np. cynamon), warto odciąć końcówki karamboli i twardą skórkę z brzegów jej pięciu ramion.