Jak wybrać i wykorzystać karambolę?
Kupując karambolę, warto dokładnie się jej przyjrzeć. Ze względu na specyficzny kształt nie łatwo ją bowiem przewozić i często dochodzi do uszkodzeń w czasie transportu. Wybierajmy zawsze owoce o ładnej skórce, na której nie ma widocznych skaz. Im ciemniejszy kolor skórki, tym słodszy smak owocu. Zielonkawe karambole są nie całkiem dojrzałe i będą bardziej cierpkie.
Karambola w kuchni pełni najczęściej funkcję dekoracyjną lub stanowi dodatek do rozmaitych potraw. W tym celu wykorzystujemy owoce surowe lub kandyzowane. Gwiaździste plasterki zdobią kieliszki z napojami czy desery - np. lody, czy galaretki, a także sałatki. Wspaniale podkreśli aromat lekkich sałatek z awokado, doda też aromatu i bardziej egzotycznego posmaku sałatkom na bazie kurczaka czy owoców morza. Ale to nie jedyne możliwości.