Kalafior nie ściemnieje i nie będzie nieprzyjemnie pachniał

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Skuteczny sposób

Obraz
© 123RF

Lubimy kalafiora, bo ma delikatny smak i niewiele kalorii. Poza tym to prawdziwa skarbnica witamin, składników mineralnych oraz innych cennych dla naszego zdrowia substancji. Można go jeść zarówno na surowo, jak również gotować, zapiekać, dodawać do zup. Zobaczcie, jak go przechowywać i gotować, by w kuchni nie unosił się nieprzyjemny zapach.

/ 5Na zakupach

Obraz
© 123RF

Kalafior nie zawsze musi być biały. To warzywo występuje posiada wiele odmian i kolorów. Począwszy od tego najbardziej znanego, czyli właśnie białego czy kremowego, poprzez zielony, aż po fioletowy. Na co musimy zwrócić uwagę, wybierając w sklepie czy na bazarze kalafiora (w tym przypadku jasnego)? Przede wszystkim jego główka powinna być kremowa lub biała, bez przebarwień i pleśni. Sprawdźmy też, czy jest zwarta, twarda i odpowiednio ciężka. Liście muszą być zielone.

/ 5Jak przechowywać?

Obraz
© 123RF

Kalafior niestety bardzo szybko szybko ciemnieje. Aby więc przedłużyć jego świeżość, powinniśmy przechowywać go w ciemnym i chłodnym miejscu łodygą do góry do pięciu dni. Najlepiej na dolnej półce lodówki, w temperaturze od czterech do ośmiu stopni Celsjusza.

/ 5Skąd ten zapach?

Obraz
© 123RF

Najprostszym sposobem na ugotowania kalafiora, tak by zachował on jak najwięcej cennych składników odżywczych oraz był smaczny i jędrny, jest ugotowanie go na parze. Jednak przygotowanie go "z wody" także nie jest trudne. Warzywo płuczemy, dzielimy na całkiem spore różyczki i wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru. Niektórych odstrasza zapach gotującego się kalafiora. Warzywo zawiera siarkę, która odpowiada właśnie za te niezbyt przyjemne wrażenia zapachowe. Jest jednak prosty sposób, by temu zaradzić. Do wody, w której gotujemy kalafiora, należy dolać trochę mleka. Kalafiora gotujemy przez około 10 minut, możemy w trakcie sprawdzać widelcem, czy jest już odpowiednio miękki.

/ 5Nie tylko z bułką tartą i masłem

Obraz
© 123RF

Kalafiora możemy jeść na surowo. W takie formie świetnie smakuje jako składnik sałatki z prażonym słonecznikiem, kukurydzą, szynką, koperkiem i sosem majonezowym. Klasycznie serwuje się kalafiora z podsmażoną na maśle bułką tartą. Tak przyrządzony może stanowić osobne danie albo dodatek do mięs lub ryb. Można go również zapiekać pod beszamelem lub w pikantnym sosie curry. Ja jednak najbardziej lubię krem z kalafiora, podawany z czosnkowymi grzankami i odrobiną zielonego pesto. Jest to świetny pomysł na szybką i pożywną zupę. A kto słyszał o wegańskim majonezie na bazie rozgotowanego kalafiora z dodatkiem wulkanicznej soli, albo o pizzy na kalafiorowym spodzie? Pycha!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości