Jak wybrać najlepszy jarmuż?
Warzywo to bardzo łatwo kupić zarówno w dużych supermarketach, jak i na targu. Smaczny jarmuż rozpoznamy po jędrnych liściach i głębokim kolorze. Lepiej unikać zwiędłych i zżółkniętych roślin, ponieważ są już nieświeże. Nie należy wybierać również przejrzałego produktu, który ma twarde łodyżki i grube żyłki w liściach.
Jeśli nie spożywamy jarmużu od razu po zakupie, nie wolno płukać go przed przechowywaniem, gdyż w ten sposób może się szybciej zepsuć przez nadmiar wilgoci. Najlepiej umieścić go w torebce z perforowanej folii, która zapewnia dopływ powietrza i wilgoci, dzięki czemu pozostanie kruchy i jędrny. Tuż przed gotowaniem, smażeniem czy zapiekaniem, jarmuż należy namoczyć w zimnej wodzie, a następnie starannie opłukać, aby pozbyć się piasku i innych nieczystości. Następnie trzeba odciąć zniszczone liście zewnętrzne i twarde łodygi - te miękkie należy zostawić, ponieważ są źródłem smaku.