Naturalne lekarstwo
Regularnie spożywany jarmuż jest pomocny również przy innych dolegliwościach zdrowotnych. Zawiera spore dawki potasu i wapnia, dzięki czemu udrażnia i uszczelnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, a na dłuższą metę zmniejsza ryzyko miażdżycy.
Jarmuż może chronić też przed wrzodami żołądka i dwunastnicy. Wszystko dzięki wspomnianemu wcześniej sulforafanowi, który niszczy bakterie Helicobacter pylori. Bakterie te w dużej mierze przyczyniają się do powstania wrzodów i zapalenia błony śluzowej żołądka.
Z kolei obecność beta karotenu w składzie tego zielonego warzywa to korzyści dla naszego wzroku. Nasz organizm wytwarza z tego składnika witaminę A, która wzmacnia wzrok i zapobiega wystąpieniu tzw. kurzej ślepoty. Cenna dla oczu jest również luteina i zeaksantyna, które chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem przez wolne rodniki i szkodliwym działaniem słońca.