Kiszone grzyby
Przygotowując zimowe zapasy warto nieco poeksperymentować i przygotować nietuzinkowe grzybowe przetwory.
- Bardzo fajnym pomysłem jest kiszenie grzybów. Zgoła inne niż marynowanie, zachwycające w smaku. Niestety również mniej trwałe. Są dość proste w przygotowaniu, wystarczy mieć naczynie kamionkowe. Trzeba je oczyścić, uciąć nóżki, chwilę obgotować, odcedzić i ułożyć kapeluszami jak w naturze. Następnie posolić, układać warstwy cebuli i po raz kolejny grzyby. Warto dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Całość skrapiamy serwatką z rozpuszczonym cukrem i odstawiamy w zimne, zacienione miejsce. Po czterech tygodniach będą wspaniałe. Najważniejsze jest naczynie - powinno być kamienne. Kolejna istotna sprawa to przyprawy, nie bójmy się dodać kilku listków laurowych więcej - podpowiada Jan Kuroń.