Jan Kuroń radzi, jak najlepiej konserwować grzyby

Suszone, mrożone, w formie mączki... Ekspert wyjaśnia, jak zrobić grzybowe zapasy.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 5Grzybowe zapasy

Obraz
© Shutterstock.com

Sezon na grzyby w pełni i warto już dziś pomyśleć, jak zagospodarować te skarby lasu. Oprócz dodawania do potraw świeżych okazów, oczywiście po odpowiedniej obróbce termicznej, warto zaopatrzyć naszą spiżarnię w grzybowe zapasy. Przydadzą się m.in. podczas przygotowania zimowych dań i wigilijnych klasyków. Ich smak jest o niebo lepszy niż kupowanych ze sklepu. Co ważne, grzyby doskonale nadają się do suszenia, kiszenia i mrożenia. Jak Kuroń, znany kucharz i wielbiciel grzybów, podpowiedział nam, jak prawidłowo konserwować i przechowywać grzyby.

/ 5Suszenie grzybów

Obraz
© Shutterstock.com

Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie tych produktów. Jakich błędów unikać susząc grzyby, aby cieszyć się ich smakiem?

- W mojej opinii to zdecydowanie najprostszy sposób na zakonserwowanie grzybów. Można je przechowywać przez kilka miesięcy, nie zajmują dużo miejsca czy to w zamrażarce czy na półce w spiżarni. Często można wyczytać, że grzybów przed suszeniem nie powinno się myć. Nie zgadzam się do końca z tym zdaniem. Być może podczas krótkiego mycia delikatnie wypłukujemy smak, jednak mamy gwarancję, że nic nie będzie nam chrzęścić między zębami. Ponadto grzyby powinniśmy dobrze przejrzeć w poszukiwaniu robaczywych fragmentów, a podczas suszenia w piekarniku warto ich dość często doglądać - łatwo je przypalić - radzi Jan Kuroń.

/ 5Mączka grzybowa w kuchni

Obraz
© Shutterstock.com

Do przygotowania potraw przyda się także sproszkowana wersja grzybów.

- Mączka grzybowa to nic innego jak drobno zmielone lub zmiksowane suszone grzyby. W kuchni zawsze mam pod ręką dwa słoiczki suszu, zazwyczaj dwóch różnych odmian. Jest to znakomity pomysł na dodanie potrawom specyficznego smaku i aromatu. Najlepiej wykorzystać do tego celu nóżki lub nieco mniej estetyczne okazy. Pamiętajmy również o odpowiednim przechowywaniu - szczelnie zamknięte w pomieszczeniu bez dostępu światła - mówi kucharz.

/ 5Kiszone grzyby

Obraz
© Shutterstock.com

Przygotowując zimowe zapasy warto nieco poeksperymentować i przygotować nietuzinkowe grzybowe przetwory.

- Bardzo fajnym pomysłem jest kiszenie grzybów. Zgoła inne niż marynowanie, zachwycające w smaku. Niestety również mniej trwałe. Są dość proste w przygotowaniu, wystarczy mieć naczynie kamionkowe. Trzeba je oczyścić, uciąć nóżki, chwilę obgotować, odcedzić i ułożyć kapeluszami jak w naturze. Następnie posolić, układać warstwy cebuli i po raz kolejny grzyby. Warto dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz. Całość skrapiamy serwatką z rozpuszczonym cukrem i odstawiamy w zimne, zacienione miejsce. Po czterech tygodniach będą wspaniałe. Najważniejsze jest naczynie - powinno być kamienne. Kolejna istotna sprawa to przyprawy, nie bójmy się dodać kilku listków laurowych więcej - podpowiada Jan Kuroń.

/ 5Mrożone grzyby

Obraz
© Shutterstock.com

- Mrożenie jest jak najbardziej wskazane. Grzyby zachowują swoją strukturę i jest chyba najprostszym sposobem konserwacji. Fakt, że nie tracą wartości odżywczych nie jest tutaj tak istotny, bowiem grzyby nie wpływają na nasz organizm wyjątkowo korzystnie - wyjaśnia ekspert.

Jak widać pomysłów na konserwowanie grzybów jest sporo. Nic tylko zakasać rękawy i zabrać się za przygotowywanie zapasów.

Wybrane dla Ciebie

Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje