Desery
Ciastka kryjące w sobie słodką masę budyniową z żółtek, mleka, skórki cytrynowej i wanilii, spożywane jeszcze na ciepło, po posypaniu cukrem pudrem oraz cynamonem, to bez wątpienia najbardziej znane portugalskie łakocie. Oryginalne babeczki Pasteis de Belem można jednak kupić tylko w Lizbonie, w cukierni zlokalizowanej w sąsiedztwie dawnego klasztoru hieronimirów w dzielnicy Belem, gdzie narodziła się receptura tego smakołyku. Dokładna lista składników i dodatków pozostaje pilnie strzeżoną tajemnicą, co nie przeszkadza cukiernikom z innych rejonów Portugalii oferować babeczki reklamowane jako "prawdziwe Pasteis de Belem".
Z kolei w katalońskim klasztorze powstał słynny deser Crema Catalana, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej, którego powierzchnię stanowi zazwyczaj karmelizowany cukier. W Barcelonie i innych miastach tego regionu najczęściej pałaszuje się go 19 marca, w dzień świętego Józefa.