Jakie przysmaki zawdzięczamy zakonnikom

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Miód pitny i inne słynne dania powstały wśród zakonników

Obraz
© iStock.com

Za klasztornymi murami króluje nie tylko modlitwa i kontemplacja. Świadczy o tym długa lista cenionych do dziś przysmaków, których receptury wymyślili lub udoskonalili zakonnicy. Znajdują się na niej zarówno rozmaite napoje alkoholowe, jak i sery czy słodkie łakocie. W cyklu "Sentymentalny wtorek" prezentujemy zestawienie wszystkich przysmaków.

Receptury tego napoju alkoholowego o mocy 9-18 proc. otrzymywanego na drodze fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej (mieszanina płynnego lub skrystalizowanego miodu pszczelego z wodą, poddana fermentacji przy użyciu drożdży winnych), z dodatkiem soków owocowych, chmielu lub innych przypraw, narodziły się w średniowiecznych klasztorach. Mnisi wytwarzali je na użytek własny oraz karczm, które prowadzili.

Z produkcji najprzedniejszych miodów pitnych słynęli polscy zakonnicy, o czym wspomina już Gall Anonim czy podróżnik Ibrahim ibn Jakub, który w 966 roku przemierzał państwo Słowian. Ich smakoszem był Onufry Zagłoba, jeden z kultowych bohaterów sienkiewiczowskiej "Trylogii". "Cyrulik mi zalecił miód pić, żeby melankolię od głowy odciągnąć" – tłumaczył rycerz.

/ 6Czekolada

Obraz
© iStock.com

Choć życie zakonnika kojarzy się z umartwianiem i ascezą, dawni mnisi lubili osłodzić sobie egzystencję. Na przykład w aragońskim klasztorze cystersów Monasterio de Piedra prawdopodobnie wyprodukowano pierwszą w Europie tabliczkę czekolady. Przyczynił się do tego brat Fray Jerónimo de Aguilar, który wraz z Hernánem Cortésem wyruszył na podbój Meksyku, gdzie miał okazję poznać ziarna kakaowca i wyrabiane z nich przez tubylców przysmaki. Nasiona oraz receptury przywiózł do Hiszpanii. W 1534 r. mnisi wyprodukowali czekoladę, z której do dziś słyną tutejsi cystersi – marka La Trapa jest wciąż bardzo ceniona na Półwyspie Iberyjskim.

/ 6Nalewki

Obraz
© iStock.com

Za klasztornymi murami, zwłaszcza w okresie średniowiecza, kwitła produkcja napojów alkoholowych, z najmocniejszych destylatów zakonnicy wyrabiali znane do dziś likiery i nalewki. Francuskim i niemieckim mnichom zawdzięczamy opracowanie receptury rozmaitych winiaków, czyli wytrawnej wódki destylowanej z wina gronowego lub owocowego. W normandzkim opactwie w Fécamp narodziła się zaś słynna benedyktynka, czyli smaczny i zdrowy trunek wyrabiany z rozmaitych ziół i korzeni zalewanych rumem. W jej składzie znajdowały się m.in.: kardamon, mięta, melisa, arcydzięgiel, kolendra, hizop, wanilia i szafran. Benedyktynka wciąż cieszy się dużą popularnością, także w Polsce.

/ 6Ser

Obraz
© iStock.com

Ten bardzo popularny produkt spożywczy, powstający w wyniku odpowiedniego przetworzenia mleka krowiego, owczego czy koziego, był wyrabiany już w czasach prehistorycznych, jednak większość znanych do dziś gatunków powstała w średniowieczu, oczywiście za klasztornymi murami. W X wieku francuscy trapiści opracowali recepturę tłustego sera o czerwono-pomarańczowej skórce, miękkim miąższu i charakterystycznym smaku, który szybko zyskał uznanie w całej Europie. Ser trapistów nadal cieszy się ogromną popularnością, produkują go m.in. także polskie zakłady mleczarskie, często jednak produkt jest tylko nieudolną podróbką oryginału. Podobnie jak słynny alzacki Munster – ten "śmierdzący" przysmak narodził się w VII wieku, w klasztorze benedyktynów.

/ 6Piwo

Obraz
© PAP

Jest uznawane za najstarszy napój alkoholowy, o czym świadczą odnalezione przez archeologów mezopotamskie i egipskie zapiski, jednak dopiero w średniowieczu dokonała się rewolucja w produkcji piwa, gdy za klasztornymi murami zakonnicy zaczęli dodawać w trakcie warzenia chmiel. Z wytwarzania złocistego napoju słynęli zwłaszcza franciszkanie i trapiści, choć w zachodniej Europie niemal każde opactwo posiadało swój browar.

Piwem (znacznie słabszym niż współczesne) częstowano nie tylko gości i pielgrzymów, ale również regulowano nim płatności. Z czasem klasztory zaczęły warzyć go tak dużo, że nadwyżki sprzedawano, co przyczyniło się do upowszechnienia i popularyzacji napoju, który – dzięki pasteryzacji – był znacznie zdrowszy niż ówczesna woda, często zanieczyszczona.

/ 6Desery

Obraz
© iStock.com

Ciastka kryjące w sobie słodką masę budyniową z żółtek, mleka, skórki cytrynowej i wanilii, spożywane jeszcze na ciepło, po posypaniu cukrem pudrem oraz cynamonem, to bez wątpienia najbardziej znane portugalskie łakocie. Oryginalne babeczki Pasteis de Belem można jednak kupić tylko w Lizbonie, w cukierni zlokalizowanej w sąsiedztwie dawnego klasztoru hieronimirów w dzielnicy Belem, gdzie narodziła się receptura tego smakołyku. Dokładna lista składników i dodatków pozostaje pilnie strzeżoną tajemnicą, co nie przeszkadza cukiernikom z innych rejonów Portugalii oferować babeczki reklamowane jako "prawdziwe Pasteis de Belem".

Z kolei w katalońskim klasztorze powstał słynny deser Crema Catalana, przygotowywany na bazie mleka, cytryny, żółtek, kory cynamonu i mąki kukurydzianej, którego powierzchnię stanowi zazwyczaj karmelizowany cukier. W Barcelonie i innych miastach tego regionu najczęściej pałaszuje się go 19 marca, w dzień świętego Józefa.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia