Jakie przysmaki zawdzięczamy zakonnikom
Miód pitny i inne słynne dania powstały wśród zakonników
Receptury tego napoju alkoholowego o mocy 9-18 proc. otrzymywanego na drodze fermentacji alkoholowej brzeczki miodowej (mieszanina płynnego lub skrystalizowanego miodu pszczelego z wodą, poddana fermentacji przy użyciu drożdży winnych), z dodatkiem soków owocowych, chmielu lub innych przypraw, narodziły się w średniowiecznych klasztorach. Mnisi wytwarzali je na użytek własny oraz karczm, które prowadzili.
Z produkcji najprzedniejszych miodów pitnych słynęli polscy zakonnicy, o czym wspomina już Gall Anonim czy podróżnik Ibrahim ibn Jakub, który w 966 roku przemierzał państwo Słowian. Ich smakoszem był Onufry Zagłoba, jeden z kultowych bohaterów sienkiewiczowskiej "Trylogii". "Cyrulik mi zalecił miód pić, żeby melankolię od głowy odciągnąć" – tłumaczył rycerz.