Kokosowe inspiracje
Mleczko kokosowe znakomicie nadaje się do wszelkiego rodzaju koktajli, milkszejków i smoothies. Doskonale smakuje w połączeniu z mlekiem (najlepiej roślinnym) i jogurtem. Najlepszy ze świeżymi owocami. Napój dosładzamy według upodobań - miodem, cukrem, stewią, syropem z agawy itp. Taki koktajl najlepiej smakuje zimny, podany z kostkami lodu.
Nie każdy wie, że mleczko kokosowe możemy ubić jak śmietanę kremówkę. W tym celu potrzebne nam jest mleczko w formie masy (najlepiej wstawić je do lodówki poprzedniego dnia). Stężałe mleko przekładamy do misy miksera i ubijamy. Uwaga: jeśli część schłodzonego mleczka będzie miała wodnistą konsystencję, nie przejmujmy się, tylko wszystko umieśćmy w misie i zacznijmy ubijać. Pod koniec ubijania można dodać do smaku cukier puder. Ubite mleczko kokosowe będzie ciekawym dodatkiem do tortów, ciast z kremem i deserów.