Mleko roślinne - smaczna alternatywa
Mleko krowie jeszcze do niedawna uważane było za podstawowy produkt w codziennej diecie. Tymczasem naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec kilka lat temu dowiedli, że 80 proc. Europejczyków nie toleruje laktozy, czyli głównego składnika tego napoju. Dietetycy i producenci żywności zaprezentowali cały wachlarz alternatywnych propozycji m.in. mleko kozie i całą gamę wyrobów roślinnych. I tak mleko sojowe, ryżowe czy kokosowe z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Warto wiedzieć, kto szczególnie powinien sięgać po te produkty, a także jak zrobić je własnoręcznie. Oto krótka charakterystyka mleka roślinnego.
Mleko roślinne ma swoje plusy
Mleko krowie jeszcze do niedawna uważane było za podstawowy produkt w codziennej diecie. Tymczasem naukowcy z Wielkiej Brytanii i Niemiec kilka lat temu dowiedli, że 80 proc. Europejczyków nie toleruje laktozy, czyli głównego składnika tego napoju. Spory wokół wartości odżywczych i skutków spożywania mleka nie milkną. Aby zaspokoić potrzeby konsumentów, dietetycy i producenci żywności zaprezentowali więc cały wachlarz alternatywnych propozycji - m.in. mleko kozie oraz całą gamę wyrobów roślinnych. I tak mleko sojowe, ryżowe czy kokosowe z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Warto wiedzieć, kto szczególnie powinien sięgać po te produkty, a także jak zrobić je własnoręcznie. Oto krótka charakterystyka mleka roślinnego.
Mleko sojowe
To najpopularniejsze mleko roślinne. Stanowi doskonałe źródło białka, dlatego chętnie sięgają po nie wegetarianie, weganie oraz osoby, które chcą uzupełnić poziom tego składnika w swojej diecie. Napój ten dostarcza również spore dawki żelaza, wapnia i witamin z grupy B. Dla wzbogacenia smaku, mleko sojowe dosładza się naturalnymi substancjami np. taumatyną. Na rynku można kupić tego typu napoje o następujących smakach: neutralnym, waniliowym, owocowym i czekoladowym, zarówno w płynie, jak i w proszku. Niestety sojowe substytuty mleka to częsty powód zaburzeń pracy przewodu pokarmowego. Jego nadmierna konsumpcja może prowadzić do biegunki, wymiotów lub gorączki. Dlatego najlepiej wprowadzać je do diety stopniowo i w małych ilościach
Przepis na domowe, mleko sojowe
Szklankę ziaren soi wsypać do garnuszka i zalać 3 szklankami wody. Moczyć kilka godzin, a następnie zmiksować z kolejnymi 3 szklankami wody i gotować przez 30 minut.
Mleko migdałowe
To doskonały substytut tradycyjnego mleka - zwłaszcza w diecie, z której wyeliminowana została również soja. Migdały to jedne z najzdrowszych orzechów. Są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także magnezu, wapnia, potasu i cynku. Ponieważ jest niskokaloryczny, po ten napój śmiało mogą sięgać osoby na diecie, a także pacjenci cierpiący na choroby układu krążenia oraz borykający się ze schorzeniami układu pokarmowego (np. wrzody czy refluks). Ze względu na charakterystyczny, orzechowy, lekko słodki smak można wykorzystać je do wypieków, płatków, a nawet kawy.
Domowe mleko migdałowe
Szklankę migdałów wsyp do miski i zalej wodą. Odstaw na całą noc. Następnie zmiksuj w blenderze z 4 szklankami wody. Po przecedzeniu przez gazę, napój jest gotowy do spożycia.
Mleko ryżowe
To kolejna propozycja dla osób z nietolerancją laktozy. Warto jednak zaznaczyć, że ma znacznie mniej wapnia i białka od mleka krowiego. Jednocześnie nie zawiera cholesterolu, ale za to w jego składzie znajdziemy więcej węglowodanów. W procesie produkcji napój ten wzbogacany jest o wapń oraz witaminę A, B1, B12 i D. Na polskim rynku dostępne jest mleko ryżowe o naturalnym smaku, a także wersja czekoladowa lub waniliowa.
Podobnie jak w przypadku wcześniejszych propozycji, ten rodzaj mleka roślinnego również można i warto zrobić w domu. Wyjdzie dużo taniej, a równie smacznie. Należy ugotować ryż, a następnie zmiksować go z wodą za pomocą blendera. Aby urozmaicić smak można dodać ziarenka wanilii, cynamon, odrobinę miodu lub syrop klonowy.
Mleko z orzechów laskowych
Doceniane przede wszystkim ze względu na walory smakowe. Ma kremową strukturę i intensywny zapach. Orzechy laskowe są bardzo odżywcze i korzystnie wpływają na proces trawienia. To doskonałe źródło witaminy E, nazywaną "witaminą młodości" - już 100 g tych orzechów pokrywa czterodniowe zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
Domowa wersja mleka z orzechów laskowych
Przygotować 1 szklanka orzechów laskowych i 3 szklanki wody. Orzechy zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnie podgrzać lekko miksturę, dodać szklankę wody i miksować blenderem przez 2-3 minuty. Przecedzić przez sitko wyłożone gazą i odcisnąć orzechową masę, a następnie odłożyć ją do naczynia, zalać kolejną szklanką wody i zmiksować. Powtórzyć czynność z przecedzaniem, a następnie zlać mleko do słoika lub butelki i dobrze zamknąć. Zachowa w ten sposób świeżość do trzech dni. Przed wypiciem poleca się wstrząsnąć butelką i zamieszać napój.
Mleko owsiane
Ten rodzaj mleka roślinnego zawiera więcej wapnia niż mleko krowie. Ponadto bogate jest w błonnik i kwas foliowy, dlatego zaleca się je szczególnie przyszłym mamom, które powinny wzbogacać swoją dietę o ten składnik. Dzięki małej zawartości tłuszczu ma nieco wodnistą strukturę. Ta cecha sprawia, że doskonale nadaje się do gotowania, a także wypieków.
Wystarczy przygotować szklankę płatków owsianych i 250 ml wody. Po chwili miksowania obu produktów za pomocą blendera, powstanie wartościowe mleko roślinne.
Mleko kokosowe
Mleko z tego orzecha jest niestety kaloryczne i zawiera dużo tłuszczu. Cechuje je słodki smak i kremowa konsystencja. Ze względu na to ma swoich wiernych zwolenników, jak i przeciwników. Kokosy same w sobie są dobrym źródłem błonnika oraz witamin z grupy B, a także witamin C i E. Ich regularne spożywanie dostarcza organizmowi takich składników mineralnych, jak żelazo, selen, magnez, fosfor i wapń. Można go używać do koktajli, pieczenia i jako dodatek do kawy. W sklepach dostępne jest gotowe mleko kokosowe w puszkach, ale można je zrobić własnoręcznie.
Domowe mleko kokosowe
Postępujemy podobnie, jak w przypadku mleka migdałowego. Wiórki kokosowe należy moczyć w wodzie, a następnie zblendrować, odcedzić i wypić.
mp/WP Kuchnia