Jak uratować wigilijne potrawy. Sztuczki, które zaoszczędzą ci nerwów

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Paulina Brzozowska

/ 5Czasami potrawy świąteczne zupełnie nam nie wychodzą

Obraz
© 123RF

Przygotowanie wigilijnej kolacji to prawdziwy wysiłek. Nie dziwi więc fakt, że czasami każdemu może powinąć się noga i potrawy nie wyjdą tak, jakbyśmy tego oczekiwali. Na szczęście mamy garść sztuczek, które uratują każde wigilijne danie.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Śledzie

Obraz
© 123RF

Za słone śledzie łatwo uratujemy dzięki zalewie. Wyjmujemy filety z marynaty i moczymy śledzie w wodzie wymieszanej pół na pół z mlekiem. Smak będzie znacznie delikatniejszy.

/ 5Pierogi

Obraz
© 123RF

Ugotowane pierogi lubią się sklejać. Co zrobić, żeby przy rozdzielaniu ich nie porozrywać? Rozwiązanie jest proste. Wystarczy przelać pierogi odrobiną oleju i zostawić na kilka minut. Ciasto powinno puścić i się porozklejać.

/ 5Karp

Obraz
© 123RF

Karp należy do grupy ryb, w których czasami daje się wyczuć nieprzyjemny posmak mułu. Żeby go zniwelować, musimy obłożyć rybę cebulą. Plastry cebuli układamy na wyfiletowanym karpiu i zostawiamy na 2-3 godziny. Dodatkowo możemy skropić rybę sokiem z cytryny.

/ 5Barszcz

Obraz
© 123RF

Czerwony barszcz z uszkami to zdecydowanie jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw. Musi mieć jednak odpowiednią kwasowość i kolor. Jeśli nasza zupa wyszła zbyt blada dodajmy do niej pół szklanki octu jabłkowego. Żeby uzyskać odpowiednią kwasowość, wrzućmy do barszczu 3-4 ćwiartki jabłka.

Wybrane dla Ciebie
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód